Už to patří k místnímu k folklóru. Stejně jako loni se i letos dočká dálnice u Vranovic-Kelčic uzavírky. Od středy 12. dubna se začne kompletně opravovat celý jeden pás ve směru z Prostějova do Vyškova. Auta budou zhruba od Žešova jezdit v obou směrech ve druhém pásu. Uzavřen bude sjezd Vranovice-Kelčice, řidiči budou moci z dálnice sjet až v Brodku u Prostějova.

 

Po Velikonocích začne zhruba měsíční oprava poloviny dálnice D46 mezi Vranovicemi

a Žešovem. Rekonstrukce asfaltového povrchu v km 18,7 až 16,2 potrvá od středy o poloviny května a bude prováděna pouze v levém pásu D46 směrem na Vyškov/Prahu.

Neprůjezdný sjezd Vranovice-Kelčice bude nahrazen objízdnou trasou přes nejbližší exit u Brodku u Prostějova, odkud se řidiči budou moci vrátit po „staré“ přes Dobrochov zpět do Vranovic. Rekonstrukce dvou a půl kilometru dlouhého úseku dálnice přijde na 45 milionů korun. Naplánovaná je do 6. května. „Dálnice v daném úseku vykazuje trhliny a nesourodý podklad,“ vysvětlil nezbytnost oprav Miroslav Mazal, tiskový mluvčí Ředitelství silnic a dálnic. Nutnost opravy potvrdila doložená diagnostika, v rámci průzkumu byla provedena vizuální prohlídka doplněna fotodokumentací. Stav vozovky byl posouzen také prostřednictvím jádrových vývrtů, sond, měření únosnosti komunikace a navazujících zkoušek. „Vzhledem k výsledkům šetření jsme zvolili efektivní recyklaci materiálu za studena na místě a následnou pokládku nových asfaltových vrstev. Práce provede společnost Strabag předkládající nejnižší cenovou nabídku z deseti účastníků otevřeného výběrového řízení,“ prozradil Mazal.

Je téměř jisté, že podobně jako jen o pár kilometrů dál u Prostějova se i zde budou tvořit dlouhé kolony. „Je to kvůli intenzitě provozu, denně tudy projede přes 38 500 aut,“ vzkázal za tým komunikace Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Část dálnice u Vranovic-Kelčic byla uzavřena už loni. „S uzavírkou mohu nesouhlasit, ale to je asi tak jediné, co se s tím dá dělat,“ zareagovala pro Večerník starostka Vranovic-Kelčic Irena Blažková, která jen doufá, že se dálnice neucpe natolik, aby se řidiči zejména kamionů koloně vyhýbali jízdou po staré přes obec. „V minulosti se to opakovaně dělo, navigace je pak dokonce někdy zavedla po silnici do Vřesovic a dále do Výšovic. A to bylo teprve peklo... Pokud by někde u zúžení došlo k nehodě, tak je tu máme zase,“ upozornila Blažková, která doufá, že tato uzavírka dálnice bude v okolí obce na dlouhou dobu poslední.