Tohle vzalo nečekaný spád. Když se na jaře loňského roku začalo otevřeně hovořit o tom, že by místo polorozpadlých budov po bývalé traktorové stanici měl v Konici vzniknout Penny market, drtivá většina místních to přivítala. A to nejen kvůli širší nabídce potravin ve městě, ale i vzhledem k úpravě nepříliš vzhledné části města. Nakonec se však mají věci trochu jinak. Zastupitelstvo schválilo, že areál získá společnost, která podala výhodnější nabídku.

Areál zchátralé STS se nachází naproti konickému zámku mezi ulicemi Chmelnice a Zádvoří. Městu Konice se jej od celé řady majitelů podařilo odkoupit v roce 2017, odhadní cena se v té době pohybovala kolem 1,8 milionu korun.

Loni zájem o odkup od města projevily hned dvě společnosti. „Jedna z nich nabídla 11,8 milionu korun, druhá 9 milionů korun, navíc si kladla podmínky ohledně vyklizení nájemních bytů a možnosti odstoupení v případě závažnější kontaminace půdy v areálu. Z tohoto pohledu se jeví jako výrazně výhodnější první nabídka,“ srovnal starosta Konice Michal Obrusník.

Zastupitelé tedy nakonec schválili prodej areálu společnosti OLDGEAR, ještě předtím si však vymínili schůzku s jejími zástupci. „I tato společnost prezentovala svůj záměr v areálu vybudovat supermarket. Jaký to přesně bude, však není známo, jedná v této souvislosti s více řetězci,“ prozradil Michal Obrusník.

Otázkou však zůstává, zda společnost OLDGEAR dokáže svůj záměr skutečně dovést až do zdárného konce a sežene potřebné investice na výstavbu? „V první řadě je třeba říci, že vedení města má z pozice řádného hospodáře přímo povinnost přiklonit se k výhodnější nabídce. Co se týče obav z toho, že by se stavba nerealizovala, tak tuto variantu nelze nikdy zcela vyloučit ani u jedné z předložených nabídek,“ reagoval v této souvislosti konický starosta.

Kromě supermarketu místo STS by v dohledné době měl v Konici vzniknout obchod ze sítě CBA, a to na místě bývalé kožetvorby. I ona byla vzhledem ke svému stavu skutečnou ostudou hlavního konického náměstí. Kdy se začne nový obchod stavět, však zatím není jasné, nejdříve zřejmě v roce 2022. „Stále v této věci usilujeme o získání stavebního povolení. Jeho vyřízení je v ČR velmi zdlouhavé,“ uvedla Jana Adámková z CBA.