Anonymní oznámení, že v plumlovské základní škole došlo k potyčce mezi otcem jednoho ze žáků a školníkem, přijalo ve středu 21. června po osmé hodině ranní operační středisko Policie ČR. 

Muž středního věku měl pak podle oznamovatele ohrožovat personál školy a žáky sekerou!

 

Na místo okamžitě vyrazilo několik policejních hlídek se zapnutými majáky. „Říkali jsme si, že se určitě stalo něco vážného, protože kolem nás prosvištěla tři policejní auta s majáky a sirénami. Zanedlouho jela další tři a mezi nimi by už i ‚anton‘, jak se říká, tak jsme mysleli, že se zřejmě stala někde nějaká vražda nebo loupežné přepadení a že policajti budou zatýkat pachatele,“ prozradil starší manželský pár z Prostějova, který byl svědkem průjezdu policejních vozů Plumlovskou ulicí.

Naštěstí žádná z teorií svědků nebyla správná. Jak Večerník zjistil, šlo pouze o policejní cvičení. „V rámci akce Amok, kdy jde o případy tzv. aktivního střelce, provádíme tato cvičení. Cílem bylo prověření dojezdových časů na místo činu od oznámení události. Jediným rozdílem oproti jiným cvičením tady bylo, že nešlo o střelce, ale muže se sekerou,“ prozradil Večerníku Libor Hejtman, tiskový mluvčí Krajského ředitelství police Olomouckého kraje. „Na oficiální vyhodnocení akce si budeme muset ještě chvíli počkat, ale myslím, že mohu říct, že akce proběhla bez chybičky a dojezdové časy, které jsme prověřovali, byly výborné,“ přidal.

Policie provádí tato cvičení pravidelně a bude v nich i nadále pokračovat. „V takovýchto případech, které mohou nastat, a při nichž jde o lidské životy, platí dvojnásob, že kdo je připraven, není překvapen!“ konstatoval policejní mluvčí.