Hotel Flora v Olomouci hostil stejně jako v minulém roce losovací aktiv Olomouckého Krajského fotbalového svazu, který tak oficiálně uzavřel letošní soutěžní ročník a zahájil budoucí. V rámci aktivu byla atmosféra velmi přátelská a poklidná, žádné výraznější změny se už nekonaly.

Ohledně stávajících pravidel a novinek promluvil sekretář svazu Pavel Peřina a závěr patřil předsedovi Danielu Vitonskému, který klubům shrnul páteční valnou hromadu fotbalové asociace.

Po úvodním představení firmy na sportovní vybavení se dostal ke slovu předseda sportovně technické komise Josef Kalina, který stejně jako v letech minulých provedl všemi soutěžemi, prozradil postupující a sestupující a přidal k tomu i fotky z oslav. Tímto tradičním aktem byla sezóna 2022/2023 oficiálně ukončena. Poté si slovo převzal sekretář svazu Pavel Peřina. Zopakoval pravidla, na něž by si kluby měly dávat pozor, aby nebyly zbytečně pokutovány, a přidal také novinky. Jednou z nich bylo hlasování o předehrávce jarního kola v případě příznivého počasí, kde se krajský přebor předehrávat nebude, zatímco I.A a I. B třídy ano. Nově se také zvedne poplatek za přeložení duelu později než sedm dnů před začátkem duelu na tisíc korun. „Je to především z důvodu, že na konci ročníku si každý přehazoval zápasy, jak chtěl, a komise musela nejednou řešit a předělávat obsazení,“ vysvětloval Peřina.

Oproti loňskému roku bude nyní už také povinností domácích klubů zaslat videozáznam zápasu do krajské schránky nejpozději do úterý. Na jaře byla tato možnost volitelná a komisi se osvědčila při řešení zákroků. „Je také nutné, aby se v zápise objevil i předzápasový nástup, poločasová přestávka a závěr, dokud je sudí na hřišti,“ doplnil sekretář.

Další novinky se chystají u mládeže, na některé z nich ale krajská komise mládeže nepřistoupila. Zamítla například návrh na možnost dvou hráčů starší kategorie v zápasech. Schválena je naopak možnost pro holky, které se mohou v rámci soutěží objevovat až do sedmnácti let.

Následně už si vzal slovo místopředseda STK Karel Šrámek, který vylosoval všechny soutěže pod hlavičkou KFS a oficiálně zahájil nový ročník. Diskuse neproběhla žádná a vedení klubů si jen vyslechla předsedu, který si postěžoval na páteční valnou hromadu FAČR. „Nevyřešilo se pořádně nic, především komory v Čechách se zase nedokázaly na ničem dohodnout. Jednou z věcí, kterou jste jistě zaznamenali, jsou zvýšené poplatky. Ty se zvednout musely i proto, aby Národní sportovní agentura nadále dodávala stejné finanční prostředky. Je ale smutné, že se pořádně nevyřešilo, kam tyto poplatky poputují,“ prozradil Daniel Vitonský. Celkově byl z atmosféry i jednání dost rozmrzelý. Na závěr se ale snažil zůstat pozitivní. „Všem, kteří jsou s letošním ročníkem spokojení, tak chci pogratulovat. Největší gratulace míří do klubů, jež postoupily. Těm, kterým se nevyhnul sestup, přeji zase rychlý návrat. Hlavně aby to i místní bavilo, protože to děláme hlavně pro lidi,“ dodal na závěr Vitonský a sklidil potlesk všech účastníků.

Rozlosovaná čísla vám Večerník přinesl již v minulém vydání.