Vynikající počtení o celém Prostějovsku, tak to nám již dlouhé roky přináší PROSTĚJOVSKÝ Večerník. Pravidelně nás informuje a seznamuje s událostmi na Prostějovsku. Určitě každý si v něm najde tu svou část, kterou si nejen pečlivě přečte, ale doslova prostuduje. Tak se dozvídáme novinky a události, co se stalo nejen v Prostějově, ale i v celém regionu. A to je dobře. Jen tak pokračovat. Každá větší či menší vesnice či městys má mimo jiné v popředí sport, hlavně pak kopanou. A právě „náš“ Večerník nás všechny dopodrobna informuje nejen o zápasech těchto mužstev jak dospělých, dorostenců i žáků. Podrobně nám je přiblíží i s rozhovory a komentáři. Skvělé. Dalo by se pokračovat o dalších našich sportech, kultuře, životě, co se událo, co se připravuje a tak dále. Já se však chci zaměřit na třešinku na dortu, a to jsou speciální přílohy Večerníku. Je to něco navíc, na což se občan Prostějovska obzvlášť těší. Dnes jsem si vybral číslo 9 přílohy. Za první pololetí jich bylo již 10 a druhé pololetí jistě bude také tak bohaté. Kdo v Prostějově půl roku nebyl, kdo nesledoval pozorně, co se u nás za tuto dobu událo, kdo již na něco zapomněl, tak tento „Speciál“ nám to úžasně shrnul.

Přibližme si dění v Prostějově jen prostřednictvím titulků z této přílohy s názvem Život ve městě. Rozpočet: místo ztráty přebytek – město dlouhodobě výborně hospodaří. Sídliště Svornosti opraveno a velmi pěkně s obrovským předstihem – tak se zvelebuje jedna část města za druhou. Růžová Re kola zaplavila Prostějov – dá se říci město cyklistů. Výborný počin. Učitelé jsou pýchou každého města či vesnice. Radní jim poděkovali a nejlepší ocenili.

Primátor města se v této příloze mohl pochlubit výbornými výsledky za první pololetí. Tím pádem mohou být spokojeni i občané, vždyť i proto od nich radnice získala výbornou známku 1,64. A máme tady další ocenění, Prostějov je například vítězem krajského kola soutěže Památka roku. Kultura a zeleň v Prostějově vzkvétají. Jen namátkově – Pernštejnský rok a stoupající obliba komunitního sázení. A další ocenění – Prostějov skončil druhý ve výzkumu město pro byznys. Nezapomíná se ani na okrajové části města – Vrahovice se v posledních létech změnily k lepšímu. Příkladem mohou být revitalizace pivovarského rybníčku a Sídliště Svornosti. Město Prostějov zmírňuje extrémní inflaci a podporuje lokální podnikatele. Dochází k významným investicím ze strany města. Dotace jako každoročně míří do sportu od těch nejmenších až po reprezentanty města v ČR i ve světě, dále do kultury, sociálních služeb a zdravotnictví. Odpadové hospodářství je na vynikající úrovni, komunální služby musí fungovat bez ohledu na inflaci. Město je a musí být čisté a zelené. Prohlídkové okruhy ve městě dostaly zelenou – radnice, radniční věž, historické centrum města, kostel Povýšení svatého Kříže, Národní dům, Prostějov židovský. Kdo opomněl a ještě je nenavštívil, tak o moc přišel, jsou to skvosty našeho krásného města. Pozvěte i své známé a pochlubte se, jak je Prostějov krásný a upravený.

Prostějov baví občany po celý rok – velké a krásné akce nás ale čekají i o prázdninách. Náš zámek našel využití, konají se zde koncerty, výstavy, filmy, divadla a občané si tam našli cestu, především pak mládež. Velká pochvala. Město Prostějov žije, vzkvétá, rozvíjí se. Já jsem kdysi napsal, že Prostějov je město sportu, zeleně, teď však s radostí přidávám i kultury. Všichni čtenáři děkují, že PROSTĚJOVSKÝ Večerník a jeho redaktoři nám pod vedením šéfredaktora Petra Kozáka připravují tyto nádherné speciální přílohy, kde se toho o Prostějově mnoho dozvíme. Co kdo dělá, co se chystá, co se kde připravuje a připomíná, co se u nás a v okolí událo. Jsme hrdí, že prostějovská radnice je tady pro všechny občany města a na nikoho nezapomíná.

Vzkaz do redakce tedy zní – vydržte a pokračujte v nastoupené cestě.

Antonín Dušek