Triatlon není jen sport, ale i životní cesta. Nesnadná pouť, která vás dovede přímo k neopakovatelné radosti, pevnému zdraví, nevšední odolnosti i stejně smýšlejícím přátelům. Konický Veteran Steel Man přitom rozhodně není pouze jeden ze závodů v tomto magickém sportu spojujícím plavání, cyklistiku a běh. Je to veliká slavnost účastníků, z nichž někteří s ním spojili život již po několik desítek let. Poslední červencovou sobotu se na koupališti ve Stražisku konal jeho již 21. ročník.

Veteran Steel Man je od počátku koncipován jako triatlon pro všechny a cílí zejména na neregistrované sportovce. Letos se jich na startu sešlo celkem 104, loňský rekord se tak sice překonat nepodařilo, ale organizátoři i tak byli spokojeni. „Moc si vážíme toho, že zájem o náš triatlon neupadá, ale naopak stále roste. Jen nás trochu mrzí, že někteří z přihlášených nakonec kvůli různým problémům, a to zejména zdravotním, nemohli dorazit,“ nechal se slyšet hlavní organizátor Jan Kovanda.

Na všechny, kteří se na koupališti ve Stražisku sešli, čekalo 800 metrů plavání v bazéně, 51 kilometrů na kolech a 7,6 kilometru běhu, v kategorii hobby to pak bylo 400 metrů plavání, 20 km na kolech a 5 km běhu.

Konický triatlon po Nákle a Čertových rybnících nakonec našel ideální podmínky právě na koupališti ve Stražisku. „Jsme rádi, že vás tu můžeme přivítat v roce, kdy si připomínáme padesáté výročí od otevření našeho koupaliště, a doufám, že se k nám budete pravidelně vracet a že se tu všichni příští rok opět sejdeme,“ přivítala všechny přítomné starostka Stražiska Kateřina Singrová.

Na akci se pravidelně setkávají nejen dlouholetí přátelé, ale i celé rodiny. Někdy tu dojde k opravdu nečekaným, až osudovým setkáním. „Manželka zvolila kategorii hobby a já jsem jel delší trať. Přestože jsme měli každý úplně jinou délku závodu a startovali jsme v jiný čas, tak jsme se v cíli nakonec setkali a doběhli společně,“ prozradil zajímavou perličku prostějovský triatlonový nadšenec Petr Vyroubal s tím, že jeho žena chce příště absolvovat stejnou trať jako on. „Pokud začneš makat, tak bychom mohli za rok doběhnout opět spolu,“ hecoval svoji ženu.

Závodníci se v cíli dočkali opět trička a občerstvení, ti nejlepší pak nádherných medailí, jež vyrobili dva ze stálých účastníků akce. „Přestože se podmínky pro pořádání závodů na koupališti změnily, podařilo se nám udržet startovné na loňské úrovni. To bylo možné především díky přízni stálých sponzorů, mezi něž patří pila Javořice, Novatop system Ptení, URC systems Prostějov a nově i firma Hanakov. Poděkování patří také firmě Sladovny Souflet, která dodala ceny do tomboly, stejně jako Olomoucký kraj,“ vyjmenoval Jan Kovanda s tím, že příští rok by se triatlonisté měli do Stražiska opět vrátit.

Foto/31/martin: triatlon_triatlon_mls+ŠTOČEK BYLI JSME U TOHO a fotogalerie na www.vecernikpv.cz

Na úvod opět vznikla společná fotografie všech účastníků, kterých se letos sešlo 104. Foto: Zuzana Strbáčková

DO RÁMEČKU, TITULEK DO NEGATIVU:

výsledky zdětínského triatlonu

STEEL MAN

Muži:

1. Petr Karlík                             Blansko  1982                           2:16:50

2. Pavel Kučera    Alojzov 1987                           2:28:19

3. Jan Škvařil                              Blansko  1973                           2:29:47

Ženy:

1. Lenka Nováková               Praha                          1980                           2:51:38

2. Eva Flodrová    Brno                            1985                           3:00:33

3. Adéla Čeřovská                  Konice                       1987                           3:15:56

HOBBY

Muži:

1. Marek Koutný                    Hlušovice                 2000                           1:14:23

2. Pavel Polišenský                Drysice 1987                           1:20:12

3. Petr Školař                            Radslavice                1989                           1:20:21

Ženy:

1. Helena Flodrová               Brno                            1987                           1:30:04

2. Lucie Koudelková            Benešov 2008                           1:34:21

3. Tereza Řehulka                  Prostějov                  1993                           1:40:13