Minulý čtvrtek proběhl v lesoparku Hloučela v pořadí již VIII. ročník branného závodu O pohár primátora města Prostějova. Akci připravila Městská policie Prostějov ve spolupráci s ČSOP regionálním centrem IRIS, Sportcentrem, Střední zdravotnickou školou Prostějov a Policií ČR. Závod prověřil nejen fyzickou zdatnost žáků sedmých, osmých a devátých ročníků základních škol v Prostějově.

 

Branný závod pro žáky základních škol třech věkových kategorií od sedmé do deváté třídy základních škol odstartoval prostějovský primátor František Jura. „Děti ve čtyřčlenných družstvech, která tvořili dvě dívky a dva chlapci, měly za úkol zdolat trať o délce pěti kilometrů, a to v co nejkratším čase. Na trase bylo rozmístěno sedm stanovišť. Soutěžící plnili nejrůznější disciplíny jako střelbu z praku na cíl, hod granátem, poznávání přírodnin, zdolání úseku za pomoci lana, zdravověda hrou, discgolf a další. Nechyběly ani paměťové a vědomostní úkoly. Za nesplnění sbírali závodníci trestné body, přičemž za jeden bod se přičítalo 30 sekund k běžeckému času,“ vysvětlila pravidla Tereza Greplová, vedoucí skupiny prevence kriminality Městské policie Prostějov.

Závodu se zúčastnilo sedm základních škol. „V kategorii sedmých tříd soutěžilo dvanáct týmů, v kategorii osmých tříd se zúčastnilo jedenáct družstev a v kategorii devátých tříd mezi sebou zápolil plný tucet výběrů. V průběhu dopoledne se tak na startu vystřídalo celkem sto čtyřicet dětí. Vítězové z každé kategorie získali pohár a věcné ceny, které jim předal náměstek primátora Miloš Sklenka. Pro každého soutěžícího byl připraven drobný dárek a občerstvení,“ uzavřela za hlavního organizátora Tereza Greplová.

 

Výsledky VIII. ročníku branného závodu O pohár primátora Prostějova

kategorie 7. tříd

1. 7.A, ZŠ E. Valenty                           1:03:48

2. 7.A, ZŠ J. Železného                        1:05:46

3. 7.B, RG a ZŠ Otto Wichterleho      1:07:05

kategorie 8. tříd

1. 8.A, ZŠ J. Železného                       0:53:29

2. 8.A, ZŠ E. Valenty                           1:00:39

3. 8.B, ZŠ E. Valenty                           1:06:10

kategorie 9. tříd

1. 9.A, ZŠ Palackého                           1:06:52

2. 9.B, RG a ZŠ Otto Wichterleho      1:07:38

3. 9.B, ZŠ E. Valenty                           1:07:49