Bývaly to dvě hojně navštěvované kostelecké restaurace. Jejich aktuální stav je však tristní a ani v jedné z nich se už řadu let nenajíte. Zatímco Hanácká restaurace v centru města je zavřená už sedm let, Restauraci U Pramene ten samý osud potkal před necelými dvěma lety. Vše nasvědčuje tomu, že ani jedna z nich se v dohledné době neotevře.

S restauracemi na vesnicích to jde z kopce. A nejen tam. Kostelec na Hané je sice druhým nejlidnatějším městem regionu Prostějovska, přemírou možností sehnat zde teplý oběd však neoplývá. Přitom zdejší Hanácká restaurace patřila spolu se sousední sokolovnou mezi dominanty centra města. Před revolucí se v ní konala řada akcí, a i nástup nového režimu přežila relativně bez úhony. Dokonce to svého času vypadalo, že se dočká potřebné kompletní opravy. Jenže tu se nepodařilo dotáhnout do konce. Její současný stav je havarijní. „Prostor restaurace stejně jako fungující prodejna potravin nacházející se ve stejném objektu patří Jednotě Uherský Ostroh. Nemám jedinou informaci o tom, že by se tu chystala rekonstrukce, či dokonce otevření. Určitě je to obrovská škoda,“ reagoval na dotaz Večerníku Ladislav Hynek, starosta Kostelce na Hané.

Dokáže nový majitel otevřít?

Restaurace U Pramene se v Kostelci na Hané nachází v blízkosti rušné křižovatky. Ještě přede dvěma lety zde bylo otevřeno, zájem zákazníků však i s ohledem na nepříliš ochotnou obsluhu postupně upadal. „Bude to zhruba půl roku, co objekt změnil majitele. Když byl v nabídce, tak jsme přemýšleli, že bychom restauraci odkoupili a provozovali ji coby město. Tento nápad jsme však s ohledem na všechny možné komplikace nakonec zavrhli,“ prozradil Hynek s tím, že ani tady zatím nic nenasvědčuje opětovnému otevření.

Ve druhém největším městě regionu se tak lidé mohou najíst pouze v Penzionu Sport nedaleko zdejší školy či v jídelně, která funguje v budově místní mateřinky. Na pivo si pak lidé mohou zajít do hospůdky Kozí Brada či do občerstvení Depo u nádraží. Slušné oblibě se těší i moderní kavárna a cukrárna Cafelier.