Dne 3. srpna loňského roku jsme vás informovali o zajímavé anketě pod názvem Osobnost Moravy 2020, ve které jste mohli i hlasovat. Slíbil jsem tehdy, že se s vámi podělím o její výsledky, a nyní svůj závazek plním.

Pořadatele ze spolku Moravská národní obec upřímně potěšil rekordní počet 29 521 hlasů. Každý z nich má svoji hodnotu a přispívá k co největší objektivitě konečných výsledků. Takže vězte, že vítězem se stal zpěvák a člen skupiny Kamelot Roman Horký s celkem 10 002 hlasy. Vítěze si dovolím přestavit.

Roman Horký, přezdívaný „Romiš“ (* 3. března 1964, Brno), je český kytarista, zpěvák, hudební skladatel a frontman skupiny Kamelot, kterou založil roku 1982. Koncem 70. let minulého století hrával se skupinami Karabina, Wanailon a dalšími. V muzice není stylově omezen. Složil přes tři sta písní a stal se čestným občanem města Brna. Je držitelem mnoha hudebních ocenění (10x Kamelot – kapela roku, 3x Kamelot – album roku). Celkově nahrál přes dvacet autorských alb. Z toho 15 z nich bylo oceněno titulem „Zlatá deska“ a dvě alba získala titul „Platinová deska“ a „Multiplatiová deska“. Jeho autorských alb se v Československu prodalo přes 500 000 kusů a mnoho jeho písní vyšlo na multiplatinových hudebních kompilacích a skladba „Zachraňte koně“ se stala hitem desetiletí. Od roku 1987 osciluje mezi sty nejpopulárnějšími zpěváky v českých zemích a na Slovensku. Na podzim 2017 byl představen jako nestranický kandidát s podporou Občanské demokratické strany pro senátní volby na podzim 2018 v obvodu č. 59 – Brno-město. V nedávné době zastával spíše kontroverzní názory na koronavirovou krizi a nevysloužil si za to zrovna pochvalu.

Slušelo by se dodat, že na druhém místě skončil Ladislav Větvička s 5 512 hlasy a bronzovou metu dobyla Věra Lejsková s 2 846 hlasy. Větvička je znám převážně jako šestinásobný zlatý bloger roku a autor aktuálních postřehů a blogů na serveru iDNES, kde jeho texty přesáhly hranici desetimilionového zájmu čtenářů. Je také autorem deseti knih: „Ostravaci sobě“, „Mamulovy děti“, „Tajemství bohatých Ostravaku“, „Osudové setkání 1913“, „Některe baby su všecky stejne“, „Šifry Ladika Větvičky I, II a III“, „Helmut“ a „Okolo Rakuska“. Jeho svébytné texty, kresby, fotografie, hudba, divadelní i filmové scénáře a další a další aktivity si již více než dvacet let nacházejí své fanoušky. Ve svém díle využívá lašského dialektu a slangu. Díky těmto skutečnostem se už v roce 2017 stal laureátem Krameriovy ceny za nezávislou internetovou publicistiku.

Lejsková je skvělá klavíristka, pedagožka na konzervatoři, emeritní prezidentka Mezinárodní Schubertovy soutěže pro klavírní dua a publicistka. Mezi lety 1952 až 1986 působila coby pedagožka na Konzervatoři Brno, kde vyučovala svému oboru. Dále vedla interpretační kurzy, přednášela a v neposlední řadě byla uznávanou členkou soutěžních porot. S manželem Vlastimilem Lejskem, klavíristou a pedagogem, vytvořili klavírní duo a svým interpretačně dokonalým virtuózním uměním reprezentovali naši kulturu na domácích i zahraničních pódiích. Předmětem jejich zájmu byla mimo jiné také hudba současných moravských a především brněnských skladatelů. Manželé Lejskovi se stali autory mnoha nahrávek pro Československý rozhlas i pro tuzemská a zahraniční hudební nakladatelství. V roce 1978 založili Mezinárodní Schubertovu soutěž pro klavírní dua konanou ve městě Jeseníku. Zabývá se také literární činností a publicistikou. Její příspěvky obohacují denní tisk či odborná hudební periodika. Je nutné zmínit i dřívější spolupráci s Rádiem Svobodná Evropa a velmi úspěšná je také její spolupráce s brněnským rozhlasem. Je autorkou řady knižních publikací a členkou Klubu moravských skladatelů, místopředsedkyní Asociace hudebních umělců a vědců. Díky těmto skutečnostem byla v roce 2017 nominována na Cenu města Brna v oblasti hudby.

Anketa Osobnost Moravy bude pokračovat i letos dalším ročníkem a Večerní vás o ní samozřejmě opět budeme informovat.