Klub českých turistů Smržice uspořádal v neděli 3. prosince pro malé i velké turisty tradiční hvězdicový výstup na nejvyšší hanáckou horu s názvem Za Mikulášem na Kosíř. Letos hodně dětí a jejich rodičů odradila sněhová nadílka, která by za jiných okolností byla romantickým doplňkem celé akce. Letos ale bylo sněhu až příliš. Přesto si sraz s Mikulášem, andělem a čerty dalo několik set lidí.

 

„Bylo to v tom sněhu náročné. Na jednu stranu jsme si to pochvalovali, jak krásnou výzdobu nám „paní Zima“ udělala. Některé ale sněhová nadílka odradila, takže se nám tam během těch tří hodin na vrcholu Kosíře nevystřídalo tolik lidí a dětí, jak jsme byli zvyklí. Přijeli ale turisté dokonce až ze Šumperka,“ řekl Večerníku na úvod Zdeněk Balcařík, předseda pořádajícího Klubu českých turistů Smržice. On sám vystupoval na tradiční akci jako čert.

„Mikuláš s andělem jedou vždycky na Kosíř autem, protože s sebou mají spoustu věcí. Tentokrát ale kvůli závějím vyjeli jen půlku kopce a na vrchol museli dojít taky pěšky jako my čerti. Zhruba dvě stě malých i velkých turistů se tam ale vystřídalo. A kdo řekl Mikuláši nějakou básničku, dostal od něj něco sladkého. Rozhledna je kvůli opravě pořád zavřená. Je ale skvělé, že pan Foukal ze Slatinek, který má rozhlednu pronajatou, má otevřenou alespoň přízemní část a provozuje tam skvělé občerstvení. V krbu hořel oheň, spousta lidí si tam opekla špekáčky a dva čerti si je opekli samozřejmě na svých vidlích. Já jako čert jsem šel pěšky ze Smržic nahoru i dolů. Tentokrát šel se mnou dolů i Mikuláš s andělem a užilo si nás díky tomu ještě pár rodičů s dětmi, kteří to nestihli a šlapali teprve nahoru,“ popsal průběh akce i výbornou atmosféru hlavní organizátor v čertím kožichu Zdeněk Balcařík.