České potraviny na český stůl! Tak to byl asi hlavní vzkaz zemědělců během jejich protestní jízdy po Prostějově. Ze dvou směrů na ni dorazilo více jak stovka traktorů a další zemědělské techniky. Zemědělci se svými stroji ve čtvrtek 22. února od 10:00 do 11:30 opakovaně projeli po Dolní a Kostelecké ulici, což se neobešlo bez kolon.

Hanáčtí zemědělci svými protesty chtěli upozornit na rostoucí byrokratické zatížení, dovozy zboží ze zemí, které nemusí plnit legislativu EU, zvyšující se náklady, nerovné dotační podmínky v rámci EU, nesprávné nastavení Green Dealu či špatnou strategii pro tvorbu cen potravin a marže obchodníků.

Do Prostějova se svými stroji sjeli ve směru od Kostelce na Hané a od Výšovic. Reakce na jejich čtvrteční protesty byly různé. Nejnadšenější z nich byly děti z mateřských škol, které kolony traktorů potkávaly při dopolední procházce a nadšeně jim mávaly. Řada lidí pak pro složitou situací zemědělců měla pochopení a podpořila je. Na druhou stranu ze strany některých naštvaných řidičů jsme zaznamenali i negativní ohlasy, a to zejména na zdržení, které silniční protesty v již tak dosti vytížených prostějovských ulicích přirozeně přinesly.