Po velice dlouhé době nastoupily volejbalistky VK Prostějov B k duelům 1. ligy žen ČR 2023/24 v domácím prostředí Národního sportovního centra PV. A hned této výhody maximálně využily, když ve čtvrtém dvoukole nadstavbové skupiny o 7. až 12. místo dvakrát nemilosrdně deklasovaly Plzeň.

Mladé Hanačky vyrukovaly proti západočeskému družstvu posílené o tři členky extraligového áčka: do základu naskočily nahrávačka Bára Abendroth i blokařky Petra Kožoušková a Julie Bažó. Nechyběla ani smečařka Simona Marešová, celkově tak kvalita rezervy vékáčka znatelně vzrostla. A to se pozitivně promítlo jak do předvedených výkonů, tak do dosažených výsledků.

Svěřenkyně trenérky Markéty Chlumské na novém povrchu palubovky doslova knokautovaly plzeňský výběr nejdříve napoprvé v pátečním večeru 3:0 (8, 16, 18) a pak i v odvetě během sobotního dopoledne 3:0 (10, 13, 19). Obě střetnutí přitom měla dost podobný vývoj s naprosto dominantním nástupem domácích a jejich následně trvalou herní převahou.

Šest získaných bodů sice prostějovský tým nevytáhlo z poslední pozice tabulky, ale přiblížilo jej ostatním kolektivům spodní nadstavbové grupy. A byť do baráže o záchranu půjdou hned tři nejhorší mančafty na desáté až dvanácté příčce, stále má ženské béčko VK teoretickou šanci udržet soutěž bez pádu do dodatečného kvalifikačního martýria.

Musí však vyhrát (ideálně vždy za tři body) všechna čtyři svá zbývající utkání doma s pražskými Nuslemi (23. a 24. února) i s Rudolfovem (1. a 2. března), navíc zároveň potřebuje dvojí podlehnutí Plzně Hronovu a pak i dvě porážky Národního volejbalového centra od Plzně. Stane se ještě takový výsledkový zázrak? Víc napoví už nejbližší souboje proti Nuslím v pátek 23. února od 19.00 hodin a v sobotu 24. února od 11.00 hodin v NSC Prostějov.

 

1. LIGA ŽEN ČR 2023/24

Nadstavbová skupina II o 7. až 12. místo – průběžné pořadí po 28. kole: 7. Nusle Praha 29, 8. Hronov 29, 9. Národní volejbalové centrum 28, 10. Plzeň 23, 11. Rudolfov 22, 12. VK Prostějov B 19.