Na předposlední utkání sezóny by basketbalisté Prostějova jistě rádi co nejdříve zapomněli. Na nymburské palubovce prohráli 60:90 s Basketbalem Polabí, když rozhodující ztrátu nabrali ve druhé čtvrtině. V sestavě soupeře sice nenastoupila ani jedna posila z kádru nymburského výběru, přesto to na slabě hrajícího protivníka bohatě stačilo.

Hosté začali nervózně a už na začátku druhé minuty prohrávali 0:5 a měli na svém kontě dva fauly. V první pětiminutovce proměnili pouze jediný ze sedmi střeleckých pokusů a tomu odpovídalo nepříznivé skóre 3:11. Vedle nepřesného zakončení se trápili také se špatnou rozehrávkou. Do konce první čtvrtiny zapsali hrozivých osm ztrát. Navíc soupeři nabídli několik opakovaných střeleckých pokusů a také díky tomu prohrávali po deseti minutách vysoko 9:17.

Na začátku druhé čtvrtiny Polabí trefilo tři trojky v řadě a natáhlo své vedení na 26:11, když pohotově střídalo zakončení z dálky s nájezdy pod koš. Hanáci si nedokázali pomoci ani v obraně, kde byli téměř u každého míče později než jejich soupeř. Dvě a půl minuty před koncem poločasu už prostějovská ztráta přesáhla dvacet bodů, i poté však domácí pokračovali v demolici svého protivníka. Po druhé čtvrtině Orli prohrávali 23:50, když ve svém středu nenašli ani jednoho hráče, který by z pole proměnil víc než dva střelecké pokusy.

Krátce po začátku třetí čtvrtiny se konečně poprvé trefil prostějovský kapitán Klepač, který proměnil až svůj devátý střelecký pokus, k velkému obrození hostujícího výběru to ale nevedlo. Dál kupil chyby v přechodu do útoku a domácí bez problémů drželi vysoké vedení. Ve 27. minutě už Středočeši vedli 64:33 po trojce Mikuly. Na palubovce naprosto dominovali. Po třiceti minutách měli na svém kontě dvojnásobný počet bodů než soupeř – 70:35.

První čtyři minuty posledního dějství sice ovládli hráči Prostějova v poměru 11:2, bylo to ale pouze díky tomu, že domácí už předčasně začali slavit vítězství a definitivní záchranu soutěže. Vzhledem k tomu, že o vítězi duelu bylo prakticky rozhodnuto už po dvaceti minutách, dostali se na palubovku netradičně úplně všichni hráči obou soupisek. Také z pohledu bodové pomoci střídaček domácí vyhráli o šest bodů. 

 

Basketbal Polabí – BCM Orli Prostějov 90: 60 (17:9, 50:23, 70:35)

Nejlepší střelci: Novák 20, Merta, Kolář 18 – Nosek 13, Klepač, Müller 11, Slavík 9, Rygl 8, Kaštil 6, Jenčík 2, Kalistz, Kratochvíl, Varsík. Trojky: 10:8. Fauly: 18:18. Trestné hody: 12/19 – 8/12. Doskoky: 52:27.

Michal Pešta – BCM Orli Prostějov:

„Vůbec nevím, co si mám myslet. Netuším, proč jsme podali tak špatný výkon. Už od druhé čtvrtiny mi bylo na střídačce trapně. První desetiminutovka se nepovedla, mohlo to být dlouhou cestou. Ale ani později se naše hra nezlepšila. Všude jsme byli pozdě, absolutně jsme nehráli, co jsme si řekli, a obrana prakticky neexistovala. Pořádně jsme se nerozběhli, je to pro mě osobně jedno velké zklamání.“