Zcela nový impulz by měla dostat pláž U Lázničků u plumlovské přehrady. Jak Večerník již informoval, Miloš Láznička se po třiceti letech rozhodl, že v jejím provozování již nebude pokračovat.

Jeho nástupce dosud mimo jiné provozoval digitální střelnici Buffalo Bill. Do pláže se zavázal investovat, prvního půl milionu korun by mělo jít do rekonstrukce toalet a úprav budovy pro občerstvení. A v budoucnu by se měla objevit i nová hřiště nejen pro děti. 

Pláži U Lázničků se v minulosti neřeklo jinak než „U Valáška“. Nový název získala podle svého provozovatele, který na místě vydržel dlouhých třicet roků. Během této doby se stal jednou z ikon okolí plumlovské přehrady. Letos v lednu však město Plumlov vypsalo výběrové řízení na nového nájemce a Miloš Láznička se do něj vůbec nepřihlásil.

„Vzhledem k situaci, jaká panuje v souvislosti s koronavirem, to nebylo až tak těžké rozhodování. Na pláži mi zůstává objekt občerstvení Na výsluní, jestli ho však letos vůbec otevřu, to zatím vůbec nevím. Každopádně svému nástupci přeji hodně úspěchů, já sám aktuálně již nemám moc chuti vymýšlet něco nového,“ vyjádřil se pro Večerník Miloš Láznička, který u přehrady působil od roku 1991.

Během této doby lidé na severní břeh nádrže mířili nejen za koupáním, značné oblibě se tu řadu let těšily dnes již legendární diskotéky pod širým nebem, kde se pravidelně scházely stovky mladých. Mnozí z nich si zde naplno užívali své letní lásky, někteří dokonce nacházeli budoucí životní partnery. Na druhou stranu hluk z reprodukované hudby nedal spát některým lidem z okolních nemovitostí, navíc pravidelné tahy rozdováděných skupinek zpět do Prostějova příliš netěšily obyvatele přilehlých Mostkovic.

Do pláže půjde minimálně půl milionu korun

V každém případě město Plumlov se rozhodlo vypsat výběrové řízení na nového provozovatele hlavně ze dvou důvodů. „Pláž nutně potřebuje větší investice. V souvislosti s vybudováním cyklostezky se rovněž musí změnit způsob jejího využívání. Tyto podmínky byly součástí výběrového řízení, do něhož se přihlásili tři zájemci. Vybrali jsme projekt, který nám přišel ze všech nejpropracovanější,“ vysvětlila plumlovská starostka Gabriela Jančíková s tím, že se vybraný uchazeč kromě placení nájmu smluvně zaváže k tomu, že do vybavení pronajaté pláže bude investovat vlastní peníze. „V první fázi by to mělo být minimálně půl milionu korun, které půjdou do rekonstrukce toalet a úprav budovy pro občerstvení. „Za to mu zaručíme nájem na dalších deset let,“ nastínila Jančíková s tím, že další podmínky smlouvy se budou teprve upřesňovat.

Mají vzniknout nová hřiště

Nový provozovatel podle vlastních slov koncept nového využití pláže chystal dva roky. Chce se v něm zaměřit zejména na sportovní vyžití, diskotéky jsou pro něj passé. Naopak vzniknout by mělo paintballové hřiště pro akční hrdiny či 3D farma pro zvídavé. Aspoň tak to má v plánu již brzy zapsaný spolek Přátelé přehrady v čele s devětatřicetiletým Radimem Slepánkem, který se stal novým nájemcem plážových prostor.

„Obklopil jsem se lidmi, kteří by do toho rádi se mnou šli. Mým cílem je vytvořit skupinu, která by společnými silami přetvořila pláž na skvělé místo pro trávení volného času,“ nechal se slyšet Slepánek. „V budoucnu by zde mohly proběhnout menší koncerty či jiné kulturní akce, nebude se však jednat o nic pravidelného. Jako první se na pláži už v květnu objeví velký nafukovací polštář, na němž budou moci děti skákat i jinak dovádět,“ prozradil dále Večerníku Radim Slepánek, který mimo celé řady svých aktivit provozuje také mobilní digitální střelnici Buffalo Bill. I ta by se na pláži měla v dohledné době objevit. Zároveň do budoucna počítá s vybudováním workoutového hřiště i betonového placu určeného na volejbal, fotbal či basketbal. Děti by si tu kromě nových houpaček a pískoviště měly užít také řadu dalších aktivit včetně rybaření.

Vlastní vstup na pláž by měl i v budoucnu zůstat volný a nic se platit nebude.