Znak. Nechybí na obecním majetku, při slavnostech, ani při akcích místních hasičů. Je už jen pár obcí, kterým podobné symboly chybí. Jednou z nich jsou Bílovice-Lutotín. Zastupitelé této vesnice však na svém posledním zasedání řešili právě otázku této novinky.

„Je to taková dlouholetá záležitost. Vždy jsme měli k řešení jiná témata, i když jsme byli oslovováni heraldiky. A u příležitosti překreslování pečetí jsme si řekli, že by se toho dalo použít při tvorbě znaku,“ vyjádřil se starosta obce Miroslav Hochvald. A zároveň prozradil, co konkrétně by lidé na znaku i praporu v budoucnu mohli nalézt. „V minulosti Bílovice a Lutotín patřili pod Lichtenštejny a olomouckou kapitulu. Lutotín tak třeba reprezentuje symbol stromu, Lichtenštejny zase koně a světská část Bílovic byla vyjádřena lilií. To vše by měl v budoucnu znak obsahovat, na pozadí moravské vlajky nebo červenožlutém podkladu,“ nastínil záměr starosta.

Zastupitelé s ním v čele nedávno schválili to, aby byla uzavřena smlouva s heraldikem z jižních Čech. „Ale osobně si myslím, že letos ještě mít znak nebudeme,“ zavěštil Hochvald.