Jak Večerník informoval, zahájeny byly rekonstrukční práce hráze plumlovské přehrady. S tím souvisí nutnost upustit z nádrže značné množství vody, aby práce mohly probíhat bez potíží. Návštěvníkům přehrady se tak naskýtá nevšední možnost přejít napříč přehradou doslova suchou nohou.

Po částečném vypuštění přehrady tak došlo k obnažení staré hráze uprostřed nádrže, kterou na Velikonoční pondělí zabrali rybáři. „Na mrskut nejsem, takže jsem doma sbalil nádobíčko a vyjel si na ryby. Ještě nikdy jsem tady nezažil, že bych měl stanoviště uprostřed přehrady,“ culil se rybář uprostřed staré hráze.

Vodní hladina na naprostém minimu lákala také k procházce. „Je pro nás hodně atraktivní přejít přes přehradu suchou nohou! Prošli jsme se z pláže U Lázničků až na Zlechov, jindy bychom to museli přeplavat,“ netajil nadšení před Večerníkem Petr Minář z Prostějova, který si na plumlovskou přehradu vyšel s celou rodinou.

Přehradu „na suchu“ budeme moci obdivovat po celý letošní rok, kdy opravy hráze budou probíhat. Dle Povodí Moravy probíhá vypouštění nádrže přesně podle plánu, který byl již dříve avizován. „Nyní je hladina na svém letošním minimu, zhruba v polovině května by se měla začít o něco zvyšovat. Na letní sezónu bude hladina zhruba o půldruhého až o dva a půl metru výš než nyní. Lidé díky tomu budou moci nádrž využívat k rekreaci. Vody sice bude stále o něco méně, než bývá obvyklé, nepůjde však o nic mimořádného, neboť podobný stav vody byl v přehradě i v jiných letech například v důsledku letního sucha,“ vysvětlil tiskový mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.