Hlouběji sáhnout do kapsy budou muset cestující, kteří využívají Městskou hromadnou dopravu v Prostějově. Magistrát totiž nechal zdražit jak jednotlivé jízdné, tak i snížené a měsíční. Nové tarify platí od 1. dubna a při jejich srovnání se ukáže, že jízdné se zvedlo poměrně zásadně. Základní sazba z 9 hned na 12 korun, což je nárůst o 33 procent, dvanáctiprocentní nárůst proběhl u měsíční jízdenky, která nyní vyjde na 300 korun.

Na důvody navýšení jízdného se Večerník ptal u náměstkyně prostějovského primátora pro dopravu. „Ono se všechno zdražilo, všechny vstupy, tedy třeba platy řidičů, palivo. Zdražuje se všude. My jsme součástí Integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje a musíme držet trend nákladů,“ objasnila Alena Rašková.

Další pohled na důvod zdražování poskytl ředitel autobusové divize firmy FTL. „Magistrát se rozhodl, že od prvního dubna zdraží jízdné, my to jako dopravce musíme akceptovat. Pravděpodobně jde i o reakci na to, že cestujících jezdí méně než před koronavirovou pandemií. Ztráta, kterou musí doplácet, se prohlubuje,“ poznamenal Jiří Hloch.

Přitom na příjmech magistrátu, které každoročně na provoz městské hromadné dopravy přispívá nemalou částkou, se nemusí změna vůbec projevit. „Na pokladnu to nebude mít téměř žádný vliv. Na MHD doplácíme asi třicet milionů korun,“ uvedla Alena Rašková.

Bude následně dopravce sledovat, jaký vliv mělo zvýšení cen na využívání městských autobusů? „Sledujeme tržby za měsíc nebo za kvartál a předkládáme vyúčtování městu. Když to tedy přeženu, tak to, jestli jezdí pět lidí, nebo padesát, je mi v podstatě jedno,“ vyjádřil se Jiří Hloch.

I se základní sazbou 12 korun za lístek patří MHD v Prostějově v celorepublikovém srovnání i nadále k těm levnějším. Například ale v nedalekém Přerově aktuálně stojí lístek deset a ve srovnatelně velkém Frýdku-Místku stále jen devět korun.