Start české cyklistické sezóny 2021 na silnici nabral oproti původním plánům třítýdenní zpoždění kvůli hygienickým opatřením proti šíření koronaviru. Úvodním závodem přitom byla tuzemská jednorázová klasika Brno – Velká Bíteš – Brno, na jejíž trať o délce 150 kilometrů se vydala hned desítka cyklistů TUFO PARDUS Prostějov včetně tří mladíků juniorského věku.

Navzdory pozdějšímu termínu vládlo tradičně chladné počasí, s nímž se rvalo celkem 184 jezdců. Hanáckou stáj zastupovali Pavel Gruber, Wojciech Pszczolarski, Daniel Babor, Marek Dolníček, Filip Řeha, Pavel Grässle, René Smékal plus tři junioři Petr Kovařčík, Jan Vondráček a Radek Vlček. V dresu reprezentace ČR se na nelehkou trasu vydal ještě další prostějovský junior Pavel Novák.

Jak už bylo zmíněno, náročný profil ještě ztížila nepříjemná zima doprovázená deštěm. Teploměr se v okolí Velké Bíteše jen tak tak udržel nad bodem mrazu a mnozí účastníci proto přijeli do cíle na brněnském velodromu řádně promrzlí.

V průběhu závodu se na čele zformovala velmi nadějná skupina pětadvaceti borců, ve které měl TUFO PARDUS dvojnásobné zastoupení v Gruberovi a Baborovi. Bohužel shoda na společné práci při udržování tempa se zde nenašla, proto se na osmdesátém kilometru od vedoucí grupy odpoutalo duo vynikajících tempařů Michael Kukrle (Elkov Kasper), Daniel Turek (Team Felbermyar Simplon Wels). A s přibývajícím časem bylo jasné, že ostatní budou bojovat „pouze“ o bronzový stupeň.

Pro závěrečné kilometry, jež vedly přes stoupání k auto-moto okruhu Velké ceny Brna a dále potom přes Žebětín k dalšímu stoupání Farinovou zatáčkou, vsadili Prostějovští na Grubera, kterému podobný profil vyhovuje. Pavlovi se však nepodařilo zachytit žádný z ataků, tudíž se tým následně zaměřil na podporu Babora v závěrečném spurtu. Načež Daniel proťal cílovou pásku na desátém místě a uzavřel tak top ten konečného pořadí národní primavery. Gruber obsadil devětadvacátou příčku bezprostředně následovaný Filipem Řehou.

„Závod byl neskutečně těžký! Pro mne momentálně s hraničním profilem. Přál jsem si co nejlepší výsledek, ale na brněnský velodrom jsem přijížděl už docela promrzlý a hlavně rozsekaný ze závěrečných stoupání při vjezdu do Brna. Kluci mi však hodně pomohli a desáté místo beru,“ zhodnotil Dan Babor.

„Myslím si, že vstup do domácího poháru jsme zvládli dobře. Kluci odvedli opravdu velmi kvalitní týmovou práci a umístění Dana mezi elitní desítkou je toho důkazem. Za sebe bych ještě rád poděkoval organizátorům z TJ Favorit Brno, že závod ve složitých covidových podmínkách uspořádali,“ nezapomněl připomenout sportovní ředitel TUFO PARDUS Michal Mráček.