Jubilejní desátý ročník memoriálu Václava Loncka pro žákovská družstva v brodeckém sportovním areálu, to byly velmi vydařené zápasy napříč regionálními kluby. Turnaje se zúčastnila čtyři mužstva v podání domácích, Otaslavic, Pivína a spojeného celku Plumlova s Vícovem. Za velmi vydařeného počasí tak turnaj probíhal od ranních hodin až do odpoledne. Do finále se nakonec podařilo probojovat dvěma nejlepším celkům posledního nedokončeného ročníku okresního ročníku starších žáků, tedy domácího Brodku u Prostějova a Otaslavic. Z vítězství se po urputné bitvě radovaly Otaslavice.

 

Memoriál na počest trenéra brodeckých dorostů mezi roky 1973 až 1976 založilo před deseti lety duo Jiří Hochman a Jaroslav Novák, ti dva v uvedených letech působili právě pod jeho vedením v krajském přeboru. „Václav byl u jedněch z největších úspěchů brodecké mládeže v její historii a po jeho úmrtí se rozhodli jeho bývalí svěřenci uspořádat memoriál na jeho počest. Z něj se nám za uplynulé roky podařila udělat tradice, za což jsme nesmírně rádi. Během posledního se však přihodila další velmi smutná skutečnost, zesnul totiž také syn Václav mladší, souputník této generace hráčů. Od letošního ročníku se tak jedná o memoriál otce i syna Lonckových,“ prozradil k tradičnímu turnaji velmi smutnou zprávu sekretář brodeckého klubu Radek Kolařík.

Memoriál se hrál stylem dvou semifinálových soubojů a následných bojů o semifinále. Hrálo se podle klasických pravidel žákovských soutěží na hřišti od vápna k vápnu. Každé utkání se hrálo dvakrát třicet minut. Semifinálové dvojice tvořil domácí Brodek proti Pivínu a Otaslavice proti spojenému mužstvu Plumlova s Vícovem. Už semifinále nabídlo jedno drama a jeden jednoznačný výsledek. Domácí si totiž v prvním utkání poradili s protivníkem z Pivína debaklem 15:0. Druhé semifinále už nabídlo o poznání vyrovnanější souboj. V něm však přeci jen měly o něco navrch Otaslavice, a nakonec se jim podařilo hráče Plumlova zlomit poměrem 4:1.

Bitva o bronz byla také jednoznačnou záležitostí. Zde se spojený celek Plumlova s Vícovem se soupeřem příliš nepáral a uštědřil soupeři další více než desetibrankový debakl 11:0.

Finálový souboj byl však zcela bez debat zlatým hřebem celého turnaje. Domácí mužstvo proti vedlejším Otaslavicím už samo o sobě slibovalo, že půjde o opravdu zajímavý souboj. Na hřišti to však bylo znát ještě více. Zápas přinesl spoustu zajímavých příležitostí na obou stranách a celý duel se hrál nahoru – dolů a musel bavit všechny přítomné. První poločas branky nenabídl, ve druhé to však oba celky dokázaly změnit. Do vedení se podařilo dostat domácím, kteří využili přímého kopu z větší vzdálenosti. Poté se však skóre obrátilo, kdy se „Metlařům“ podařilo vstřelit dvě branky během několika minut. Jenže po chybě hostujícího brankáře se domácí zase vrátili do zápasu a srovnali na 2:2.

Tento stav tak vydržel až do konečného hvizdu sudího. Po opravdu vynikajícím utkání, které sneslo parametry souboje na vyšších úrovních, musely utkání rozhodnout penalty. V nich se dařilo více střelcům, ale přeci jen se našli dva, kteří proměnit nedokázali, oba byli z domácího družstva. Nervy drásající finále tak nakonec dokázal uzmout celek Otaslavic.

SEMIFINÁLE

Brodek u Prostějova – Pivín 15:0

Plumlov/Vícov – Otaslavice 1:4

O 3. MÍSTO

Pivín – Plumlov/Vícov 0:11

FINÁLE

Brodek u Prostějova – Otaslavice 2:2 (3:4 pk)