Prostějovští radní posvětili svým rozhodnutím zahraniční cestu ředitelce kina Metro 70 Barboře Kucsa Prágerové. A nejedná se o ledajaký výlet! Obrovským úspěchem pro mladou ředitelku a rovněž pro celý kulturní Prostějov je fakt, že se stala jednou ze čtyř porotců nejvýznamnějšího filmového festivalu na světě v Cannes ve Francii! Ten se koná ve dnech od 6. do 17. července tohoto roku. „Je mi velkou ctí letos do Cannes v roli porotkyně jet. Mým hlavním úkolem bude zhlédnout všechny soutěžní filmy, obsáhle o nich s kolegy diskutovat, vybrat vítěze a zúčastnit se závěrečného předávacího ceremoniálu,“ popsala Večerníku ředitelka kina Metro.

Zahraniční cestu ředitelce kina Metro v Prostějově schválili bez jakýchkoliv diskusí radní na svém posledním jednání. „V letošním roce, stejně jako v tom loňském, byla ředitelka kina pozvána, aby se stala jednou ze čtyř evropských porotců soutěže na nejvýznamnějším světovém filmovém festivalu v Cannes ve Francii. Považujeme ohlas, jaký má prostějovské kino, za výjimečný a máme radost, kam se kino za poslední čtyři roky své činnosti posunulo,“ informovala Večerník Milada Sokolová, náměstkyně primátora pro kulturu v Prostějově. Na otázku Večerníku, zda městskou pokladnu bude tato zahraniční cesta Barbory Kucsa Prágerové něco stát, odpověděla náměstkyně primátora záporně. „Městskou pokladnu tato cesta nebude stát nic, část nákladů bude hradit organizace Europa Cinemas a část kino Metro 70 z běžných cestovních výdajů,“ vysvětlila Milada Sokolová.

Na účast v porotě prestižního filmového festivalu se samozřejmě těší i sama ředitelka prostějovského kina Metro. „Kino je členem organizace Europa Cinemas, která na předních evropských filmových festivalech udílí svou cenu Europa Cinemas Label. Z řad svých členů, tedy kin, vybírá na každý festival porotce. Já jsem byla vyzvána, abych zasedla v porotě již na minulém ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Cannes, který se kvůli pandemii bohužel vůbec neuskutečnil. Letos se však přesunul na červencový termín, zatímco pravidelně bývá už v květnu. A zatím vše nasvědčuje tomu, že se za přísných hygienických podmínek uskuteční. A já se moc těším,“ svěřila se Večerníku Barbora Kucsa Prágerová. Ta vzápětí Večerníku také popsala, co bude ve francouzském Cannes jejím úkolem. „Jsem jednou ze čtyř členů poroty a našim úkolem bude v soutěži Directors' Fortnight vybrat z deseti filmů jeden snímek, který dostane ocenění. V Cannes je několik soutěží, nejsledovanější je samozřejmě hlavní soutěž, ale Directors' Fortnight neboli ‚čtrnáct dní režisérů‘ je už dlouhá desetiletí součástí festivalu a mně je velkou ctí letos do Cannes v roli porotkyně jet. Mým hlavním úkolem tedy je zhlédnout všechny soutěžní filmy, obsáhle o nich s kolegy diskutovat, vybrat vítěze a zúčastnit se závěrečného předávacího ceremoniálu. Vedle toho má síť kin každoročně v Cannes setkání svých členů a takovou menší konferenci, takže té se budu účastnit také. Součástí festivalu je rovněž filmový trh, kde je pravidelně zastoupen Státní fond kinematografie, ale letos vzhledem k pandemii nikdo nepřijede. Což mě sice mrzí, ale chápu to,“ řekla Večerníku Barbora Kucsa Prágerová.