I druhý anulovaný ročník s sebou přinese změny do nové sezóny. Zatímco po loňské sezóně skončily hned dva kluby, kde Horní Štěpánov svou příslušnost mužů zcela zrušil a Skalka se spojila s Výšovicemi. Letos jde o jiný důvod, Výšovice se po dlouhé úvaze rozhodly podat přihlášku do třetí třídy a své místo v okrese ponechají nováčkovi z pralesa.

 

O této rošádě se šuškalo už delší chvíli, oficiální potvrzení však přišlo až nyní. „Mohu potvrdit, že jsem ve středu mluvil s panem Koukalem (sekretář FK Výšovice), který mi sdělil, že bude chtít změnit přihlášku z okresního přeboru do třetí třídy. Zatím je to však na bázi telefonické dohody a nyní budu čekat na oficiální potvrzení v písemném vyjádření, ale podle všeho jsou v klubu jednoznačně rozhodnuti,“ potvrdil informace sekretář Okresního fotbalového svazu Petr Antoníček.

Výšovice se posledními třemi ročníky spíše protrápily. V sezóně 18/19 se zachránil v posledním kole. Další dva ročníky končily podzimní část na sestupových příčkách, vinou pandemie se však ani jeden z ročníků nedohrál. Obzvláště v loňské sezóně to bylo velké překvapení, protože po sloučení se Skalkou byl klub pasován na roli černého koně soutěže.

Informaci o dobrovolném odchodu o třídu níže redakci potvrdil také lodivod Výšovic Michal Dudík. „Ano, rozhodli jsme se opustit okresní přebor a půjdeme hrát třetí třídu. Někteří kluci, kteří s námi loni hráli dostali nabídku na vyšší soutěž, především kluci z Pivína. Jsou to stále mladí kluci a určitě jsme jim v tom nechtěli bránit, takže jsme se s nimi dohodli na odchodu. Přeji jim, aby se dokázali uchytit a nadále se fotbalem bavili,“ odtajnil hlavní důvod této změny kouč.

Pokud se však sejdou všechny možné věci, případné snahy o postup zpátky mezi okresní smetánku by mohlo být cílem klubu. „Teď nám někteří kluci odešli, takže jsme měli oprávněné obavy nejen ohledně počtu, ale také kvality. A je pro nás v současné chvíli lepší hrát třetí třídu a fotbalem se bavit, než abychom byli v okrese spíše do počtu a nedej bože měli potíže mužský fotbal ve Výšovicích udržet. Po přípravě se může stát, že ještě nějací hráči přijdou zpět a pokud vše dobře půjde, třeba se zase pokusím o návrat sportovní cestou,“ dodal otevřeně Dudík.

Kdo se volného místa za Výšovice ujme? Zde se bude s největší pravděpodobností jednat o Olšany u Prostějova, které se postupovými ambicemi poslední dva roky netají. „Jakmile budeme vědět jistě, že Výšovice přihlásí soutěž níže, prvním mužstvem, které dostanou nabídku budou Olšany, které jako jediné ze všech týmů v obou skupinách za podzim neztratili. U dalších mužstev bychom to už museli počítat pomocí koeficientu, protože nemají všechny mužstva odehraný stejný počet utkání,“ doplnil k možným kandidátům Antoníček.