Karlovy Vary jsou městem, které se za poslední tři desetiletí změnilo jako snad žádné jiné. Ani ne tak vzhledem a různými úpravami, ale hlavně díky lidem, kteří tam žijí a podnikají, a pak také těm, kteří je každoročně v obrovském počtu navštěvují. Já mám ke Karlovým Varům svůj osobní vztah, dodnes v nich žije část mé rodiny a jako děti jsme tam jezdili za prarodiči na celé letní prázdniny. Rád se podepíšu pod to, že Karlovy Vary jsou jedním z nejkrásnějších měst v republice.

Co si budeme povídat, Karlovy Vary nejen za minulého režimu, ale ještě více dnes žijí z turistického ruchu. Skladba turistů se však během uplynulých však výrazně změnila. Zatímco za socialismu se zde mluvilo téměř všude německy, protože Vary byly doslova přeplněny rekreanty a lázeňskými hosty z NDR, po listopadu 1989 začali nemovitosti po celém městě včetně luxusních hotelů skupovat vyslanci bývalého Sovětského svazu. A tak vedle češtiny bylo slyšet nejvíce ruštinu, kromě novodobých podnikatelů přistávala na karlovarském letišti denně spousta letadel z Moskvy či Petrohradu s turisty. Ale ani toto už dnes není pravda! Karlovy Vary navštěvuji každý rok a v posledním období jsem si povšiml, že ruský kapitál zcela vyschl. Desítky hotelů prozatím v majetku ruských oligarchů jsou na prodej a ani turisté z východu sem už moc nejezdí. Naopak jsou zde stále častěji vidět Číňané, Arabové, Japonci a po dlouhých letech se do Varů vrací německá klientela.

Ale nechci jen rozebírat národnosti, které v Karlových Varech žijí nebo do nich přijíždějí na dovolenou či na dnes už legendární filmový festival. Ve Varech je toho k vidění mnohem více a osobně všem Prostějovanům doporučuji jejich návštěvu. Tam se s totiž s trochou štěstí dá zastavit čas… Karlovy Vary vás okouzlí nejen luxusem v podobě reprezentativních hotelů, kaváren a restaurací. Projít se kolonádou a ochutnat některý z dvanácti léčivých pramenů (pozor, ten třináctý je Becherovka!), posedět si na lavičce a sledovat davy cizinců nevěřícně pozorujících nejen zlaté pstruhy v řece Teplá protékající karlovarským centrem, sednout si do okouzlující letní kavárničky a dát si třeba zmrzlinový pohár nebo navštívit některé pamětihodnosti – to se prostě přestanete dívat na hodinky a ztratíte pojem o čase... Obzvláště když budete mít možnost projít si okolní lázeňské lesy, vyjet si lanovkou od Grandhotelu Pupp na Jelení skok nebo ještě výš na rozhlednu Diana. Z ní se vám potom naskytne úchvatný pohled na celé město.

Pokud nehodláte na dovolenou zamířit do zahraničí a raději byste prozkoumali krásy České republiky, vřele doporučuji návštěvu Karlových Varů. Vloni se mi do tohoto města mého života podařilo „vytáhnout“ i svoji přítelkyni a strávili jsme několik pohodových dní. A dokonce se mi splnil odvěký sen ubytovat se ve světoznámém a ve Varech nejluxusnějším Grandhotelu Pupp. Že je jen pro světové filmové hvězdy během festivalu a nejbohatší smetánku? Kdepak. Vloni během covidové krize byly ceny za ubytování opravdu jen symbolické. A jeden z nejznámějších hotelů Česka využil koronavirové pauzy i k tomu, aby svůj interiér podrobil výrazné rekonstrukci, zaměřené především na prvorepublikovou atmosféru, ke které bylo využito české umění a design. Od 1. června se pak dveře hotelu opět otevřely veřejnosti.

Karlovy Vary aktuálně bojují o každého turistu a budou se ho snažit přilákat po koronavirové pauze přijatelnými cenami svých služeb. Budete mezi letošními hosty i vy?

 

 Speciál vychází 27. června jako součást tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku.