Největší koncentrace milovníků dechové hudby? Minulé pondělí byla nepochybně v Konici. Už po pětadvacáté se zde konalo dostaveníčko dechových hudeb. Letos se zúčastnily tři kapely, a sice Holóbkova mozeka z Protivanova, Vysočinka z Humpolce a Moravanka Jana Slabáka, která byla ten den hitem. Všechny skupiny se však těšily velké přízni publika. „Mně se to zde moc líbí. Na festivalu jsem poprvé. Ale jezdíváme na festivaly, to ano,“ prozradila například s úsměvem na tváři Hana Strbáčková bydlící přes 40 kilometrů daleko. „Na Holóbkovi už jsme byli, to známe. Moravanka, ta je klasika. Jsme od Olomouce, takže ty hudby známe dobře. Na téhle muzice jsme vyrůstali a máme ji rádi doteď,“ dodala.

 

Hudby navíc nehrály jen k poslechu, ale taky k tanci. A tak na písně například z pera Jaromíra Vejvody vyrazily desítky lidí na betonový parket tančit polku. K dobré náladě pak přispěl i naturel účinkujících. Nechyběly úsměvy, fórky, Ivana Slabáková se ukázala jako vynikající a vtipná moderátorka. „Já byl velmi spokojený. Myslím si, že dramaturgicky to bylo vydařené perfektně, protože jsem to dělal, tak to muselo být dobré. Ne, myslím, že se to podařilo, bylo to takové pestré, každá kapela byla trochu jiná. A zlatým hřebem byla Moravanka, která má poslední koncertní sezónu,“ konstatoval pak za účinkující Jiří Holub z Holóbkovy mozeky.

Na závěr svého vystoupení kapely sklidily velký aplaus a nadšené ovace. „Je to krásné, přijeli jsme kvůli všem těm muzikám. Už léta sem chodíme, pravidelně. A Holóbek, ten už k tomu patří,“ usmívala se třeba paní Marie, jedna z divaček. A na rukou ukazovala, jak jí hudebníci způsobili „husinu“. Za tou by letos počasí nestálo, kromě deštivého úvodu bylo k účastníkům milosrdné. „Zas až takové vedro nebylo. Zprvu pršelo, pak bylo sice teplo, ale tak akorát. Bylo dobře, že počasí vydrželo. Po všech stránkách Žváčkův festival vyšel dobře. A potili jsme se víc kvůli nervozitě než kvůli počasí,“ směje se Jiří Holub.

Akce měla však jedno „ale“. A tou byla nejistota ohledně protiepidemických opatření. Výsledkem byl posun termínu o skoro měsíc. „Návštěvnost byla velice dobrá, nad očekávání. Škoda že bylo velké omezení, v plánu byly mažoretky, folklórní soubory, měli přijet Pabouci z jižních Čech. Program měl být mnohem více nadupaný,“ uvedl ředitel Městského kulturního střediska v Konici Tomáš Vrba. O program by ale lidé přijít neměli. „První termín byl v červnu, překládalo se to kvůli rouškám na červenec. Můžu už nyní slíbit, že příští rok bude zajímavý, přijedou právě ti Pabouci. Nový ročník už je nachystaný,“ uzavřel.