Individuální letní příprava je minulostí. Nyní se hokejisté vrhli na přípravu kolektivní. Už minulé pondělí si dobrovolně mohli vyzkoušet dres a výstroj, 20. července pak už vyrazili trénovat povinně. Do prvního přípravného zápasu ostatně nyní Jestřábům chybí pouze týden, není tedy na co čekat.

 Důležitým datem bylo úterý 20. července. Tehdy se hokejisté po hodně dlouhé době sešli na ledě. A vlastně spolu poprvé také všichni trénovali. Ještě předtím ale hráči museli do pověstného „cvičiště“. V tomhle případě Agel Sport clinic, kde podstoupili fyzické testy. V minulém týdnu je pak trenéři vyhodnocovali. Jak jejich svěřenci po individuální přípravě dopadli? „Testy byly hodně silové, to měl na starost náš kondiční trenér. Udělaly se v Agel sport clinic a zároveň hráči podstoupili komplexní zdravotní prohlídku. A zdravotně kromě čtyř, kteří museli absolvovat dovyšetření, to bylo v pohodě. Ani v těchto případech by neměl být problém,“ připomíná trenér týmu Aleš Totter, že nešlo pouze o testy fyzičky.

Celkově byl pak s výsledky spokojený. „Po fyzické stránce hráči prošli, dopadlo to dobře. Hráči prošli. Řešíme nyní výsledky individuálně. Nějaké výsledky máme, musíme na ně tedy nějak reagovat,“ dodal pak nový kouč Jestřábů. Následně už ale hráči pod jeho vedením zamířili poprvé na led, blok tréninků následovaný prvním přípravným zápasem s Jastrzebie začal. „S někým jsme byli spokojení více, s někým méně. Ale v pohodě. Bylo to v normě. Nyní už některé věci dorovnáváme,“ poznamenal kouč. I on se nyní seznamuje postupně s týmem, s dovednostmi, silnými i slabými stránkami hráčů. K čemuž mu mohla pomoci i jedna povzbuzující skutečnost, zdraví zatím Jestřábům drží. „V úterý jsme na ledě byli kompletní,“ potvrdil Aleš Totter.

Jeho týmu nyní zbývají necelé dva měsíce na to, aby hráče dopřipravil na blížící se ročník Chance ligy. Jestřábům začne 11. září utkáním se Sokolovem. Už dávno předtím by ale měl tým hrát nový systém, který chce duo Totter–Wojnar zavést. „Obecně se snažíme každý den tým posunout k tomu, aby hrál systém, jenž chceme hrát. Je zde nové mužstvo, takže pracujeme i v tom prvním bloku. Navíc minimálně osm hráčů končí příští pátek. Už nyní se tak zaměřujeme na určité aspekty hry, ale jsme teprve na začátku,“ konstatoval trenér Aleš Totter. Co se pak týká individuálních dovedností, v dalších týdnech už by se měl do tréninku zapojit také někdejší skvělý útočník a reprezentant Petr Hubáček. Ten by měl mít na starost právě individuální dovednosti hráčů.

 

VHK ROBE Vsetín

Rok založení: 1939

Soutěž: Chance liga

Přípravné zápasy: 10. srpna (doma), 17. srpna (venku)

Vsetín snad ani netřeba dlouze představovat. Jeho obrovské úspěchy na přelomu tisíciletí následovaly naopak ohromné problémy a načas konec mužského hokeje ve Vsetíně. Vsetínský hokej však dokázal nabrat nový dech. V roce 2017 se mu podařilo probojovat do Chance ligy, kde od té doby plní roli jednoho ze spolufavoritů. Což se ale málem v uplynulém ročníku nepovedlo. Vsetín se jím z větší části trápil, zabrala však „terapie“ novým trenérem Romanem Stantienem, který celek pozvedl. Nakonec Valaši skončili pátí, v semifinále pak vypadli 0:4 s Jihlavou na zápasy. Vsetín před novým ročníkem hodně posiloval. Tým opustil Jan Bartko, Sebastian Gorčík nebo Antonín Pechanec, naopak přišli třeba talentovaný mladík Luboš Rob, extraligou ostřílený Miroslav Indrák nebo někdejší nejproduktivnější obránce 1. ligy Jiří Říha. Klub chce zkrátka opět mířit vysoko.

SK Horácká Slavia Třebíč

Rok založení: 1928

Soutěž: Chance liga

Přípravné zápasy: 19. srpna (doma), 2. září (venku)

Hokejisté z Českomoravské vrchoviny jsou na českém hokejovém rybníčku klasikou. Jedná se o další z tradičních klubů a od roku 1997 pravidelného účastníka 1. hokejové ligy. Paradoxně největšího úspěchu tým dosáhl hned v roce následujícím, a sice druhého místa. Tým se ale opakovaně umístil na druhém místě po základní části, několikrát pronikl do semifinále, naposledy v roce 2014. V minulé sezóně Třebíč skončila v základní části osmá. V předkole vyzvala Slavii, padla však 2:3 na zápasy. Tým zatím oficiálně uveřejnil jen několik změn. Asi nejdůležitější zprávou pro fanoušky Třebíče ale je, že se jí podařilo udržet vysoce produktivní hráče, jako jsou Martin Šťovíček nebo Matěj Psota. Dále by měli pokračovat – rovněž v útoku – Bittner, Střondala, Nedvídek nebo Vodný. Horáci staví mladý, a přitom velice kvalitní a z větší části sehraný tým.

RT Torax Poruba

Rok založení: 1946

Soutěž: Chance liga

Přípravné zápasy: 12. srpna (doma), 31. srpna (venku)

Porubský hokejový klub zažívá povedené časy. Ambiciózní klub postupně roste a v uplynulém ročníku zaznamenal zatím největší úspěch. Zatímco Vsetín nebo Kladno byly považovány za adepty do semifinále, Poruba měla ještě jiný cíl, a to postup do extraligy. Ten se v minulém ročníku nezdařil, v půlce sezóny došlo k odvolání trenérů, nakonec z toho bylo 6. místo v základní části a vypadnutí v semifinále s Kladnem (0:4 na zápasy). Celkově ale Poruba krok za krokem stabilizuje svou pozici ve špičce první ligy. A bude ji chtít potvrdit. Podle sestavení mužstva se zdá, že to v Porubě myslí s postupovými ambicemi vážně. Tým disponuje silnou sestavou, udržel si brankáře i většinu obrany, naopak ještě posílil třeba o prostějovského Dominika Hrníčka nebo o Michala Vachovce.

GKS Jastrzebie

Rok založení: 1963

Soutěž: Ekstraliga Polsko

Přípravné zápasy: 3. srpna (venku), 26. srpna (doma)

Klub Jastrzebie sídlí ve městě Jastrzebie-Zdrój v jižním Polsku (Slezském vojvodství), v těsné blízkosti hranice s Českou republikou. Klub je tradičním účastníkem extraligy. A velice úspěšným, v posledních deseti letech nebyl v tabulce (obvykle deseti či jedenáctičlenné) horší než pátý. Druhým místem z uplynulého ročníku zopakoval klub úspěch z roku 2013. K němu mu dopomohla i řada zahraničních akvizic. Nejproduktivnějšími hráči byli Kanaďan Zack Phillips a Slovák Marek Hovorka. Oba už jsou ale na nové adrese. V týmu byla uplynulý rok i česká stopa v podobě Martina Keprlíka a exolomouckého Romana Ráce. Celkově se ale zdá, že k zemětřesení by úplně v případě Jastrzebie nemělo dojít. Už jen z důvodu dlouho trvajících úspěchů klubu na polské hokejové scéně.

MHk 32 Liptovský Mikuláš

Rok založení: 1932

Soutěž: Slovenská hokejová extraliga

Přípravné zápasy: 24. a 25. srpna (oba doma)

Liptovský Mikuláš je tradičním hokejovým klubem na Slovensku a rovněž klasikou v extralize. V ní tým působil od rozpadu Československa do roku 2009/2010 a znovu od roku 2016.  Největším úspěchem mužstva bylo páté místo v extralize. Na to se už ale pomalu snáší prach, stalo se tak již v roce 1995. Od návratu do extraligy hraje Liptovský Mikuláš spíše o záchranu. V posledních dvou ročnících mu pomohlo, že se kvůli koronaviru soutěže nedohrály, respektive se nesestupovalo. Sezónu 2020/2021 zakončilo mužstvo na posledním místě. Zajímavostí je, že tým zatím nezveřejnil zdaleka celý kádr. Nicméně bude v něm i pár zajímavých jmen. Třeba již zmiňovaný Marek Hovorka. Nebo někdejší olomoucký brankář Tomáš Vošvrda. Prostějovského fandu zase zaujme útočník Juraj Jurík, který na Hané jednu sezónu působil.