Statistika nuda je, má však cenné údaje. Proč o ní ale mluvím v souvislosti s přípravou, když v ní jde o statistiky až na posledním místě? Protože podobně to platí o soutěžních versus přípravných utkáních. Přípravné zápasy toho sice až tak mnoho neřeknou, ale cenné údaje přesto nepostrádají.

Na úvod nutno říct, že u přípravného zápasu existuje obvykle mnoho důvodů k tomu, aby se vůbec odehrál. Tím prvním je sehrávání týmu. Trenéři v něm zkouší více herních variant, několik složení obrany a útoků. Testují, vymýšlí, mixují. Kdy jindy zjistit, zda tým jako celek i jeho jednotliví hráči, útoky a formace fungují, jak by měli?

Druhým jsou například fanoušci. Neexistuje lepší způsob, jak je navnadit na sezónu – pokud se tedy nepodaří přitáhnout skutečně zajímavé jméno. A přípravné zápasy? Doma? S atraktivními soupeři? Proč ne…

Ovšem ten třetí je možná stejně důležitý jako sehrání týmu. A sice získat pro něj hned na začátek nějaké to sebevědomí, udržet mu motivaci a hlavně si připsat hned zkraje nějaký úspěch. Ono se zkrátka do sezóny vstupuje jinak po sedmi výhrách v přípravě a jinak po dvou. Ano, pořád je to jen příprava, body se nepočítají. Ale přesto, v hlavách už to hráči mají. Méně psychicky odolným jedincům by tak hrozil problém.

Jestřábi však úvodní vystoupení v přípravě zvládli. Nevyhráli sice nikterak vysokým rozdílem a zápas museli otáčet. Na to už se ale historie neptá. Příprava 2021 byla zkrátka zahájena úspěšně, vítězstvím. O to cenným: Jastrzebie nejsou žádní nazdárci. I když se to tedy nemusí zdát, může se teď Jestřábům bruslit opět o něco lehčeji. A to se měsíc před sezónou počítá…