Srpen 1951 přinesl mimo jiné dostavbu hasičské zbrojnice ve Wolkerově ulici, dále byl dostavěn kravín za Určickou ulicí a byly zavedeny autobusové spoje do Brna a Zlína. Zemřel akademický malíř Hilarius Václavek, který zachytil motivy starého Prostějova a okolí. V srpnu 1961 jsme zaznamenali jako město úspěch na poli sportovním. Jachtařka Hana Pražanová se stala mistryní republiky. Vznikla také Městská osvětová beseda, což byl přetransformovaný Dům osvěty Jiřího Wolkera.

Srpen 1971 eviduje dvě úmrtí významných postav města, a to prof. MUDr. Karla Mathona, který byl univerzitním profesorem, neurologem a odborným spisovatelem. Pan profesor byl vědec, ale i člověk. Díky svému řidičskému umění se dostal i do literárního příspěvku známého spisovatele-lékaře MUDr. Svatopluka Káše, CSc. Tedy cituji onu historku: „Profesor MUDr. Karel Mathon, přednosta motolské neurologie, získal vůdčí list až ve středním věku. A hned si koupil auto značky Poběda. Bylo to jedno z prvních aut tohoto typu v Praze. A s téměř ještě mokrým řidičským oprávněním vyjel do ulic. Jízda probíhala bez komplikací. Až na Karlově náměstí, blízko řidičova bydliště, se auto zastavilo. A jako z udělání na rušné křižovatce u techniky. Mathon se marně pokoušel nastartovat. Konečně se podíval na ukazatel benzínu. Ten byl úplně na nule. V tom už k němu docházel příslušník VB. Když zjistil, co je příčinou zastavení dopravy a že je řidič-začátečník, byl shovívavý, a dokonce se nabídl: ‚Pane řidiči, tady stát nemůžete. Já vám pomůžu odtlačit vůz z křižovatky a pak si musíte ten benzín obstarat.‘ Mathon poděkoval, ulevilo se mu. Čekal, že to bude horší. A policista tlačil, tlačil ze všech sil, ale auto se hýbalo jen pomalu. ‚Nemáte tam rychlost?‘ zeptal se. ‚Ne, je tam neutrál,‘ odpověděl suverénně řidič. Konečně se podařilo auto odtlačit z křižovatky. Policista si otřel pot: ‚To bych nikdy neřekl, jak je Poběda těžká.‘ Mathon znovu poděkoval, chtěl vystoupit a zajít pro benzín, když vtom si všiml ruční brzdy. Zatažená až na doraz. Uvědomil si, že dle návodu instruktora z autoškoly hned po zastavení zatáhl za ruční brzdu. Pak to nemělo jít těžko tlačit... A podíval se provinile za vzdalujícím se policistou.“ Tolik tedy veselá historka o našem rodákovi. Druhým zesnulým byl akademický malíř Josef Otruba, malíř a grafik, bývalý profesor prostějovského gymnázia.

Počasí si s lidmi zahrávalo i v letech minulých a tak v srpnu 1981 evidujeme nad okresem Prostějov mohutnou bouři a průtrž mračen, která zasáhla především Mostkovice, Domamyslice a Čechovice. Na konci srpna byla pak slavnostně otevřena Základní škola na Sídlišti Zdeňka Nejedlého a ulice, na které stála, byla přejmenována na Rosošskou podle tehdejšího družebního města v tehdejším Sovětském svazu.

Srpen 2011 přinesl smutnou událost na sportovním poli. Dne 10. srpna 2011 zemřel v 65 letech hokejista Oldřich Machač. S hokejem začal právě v Prostějově, posléze přešel do Brna, kde pak působil po většinu své kariéry. V reprezentaci vytvořil legendární dvojici s Františkem Pospíšilem. Oldřich Machač byl držitelem zlaté medaile z let 1972, 1976 a 1977, na olympijských hrách pomohl vybojovat dvě stříbra a bronz. Na mezinárodní soutěži Canada Cup v roce 1976 byl členem stříbrného týmu, který zle potrápil ve finále domácí Kanadu, a dokonce v zápase ve skupině ji porazil gólem Milana Nového 1:0. Za československou reprezentaci odehrál Machač 293 utkání, víc jich měl na svém kontě jen Jiří Holík. Oldřich Machač byl v listopadu 2008 uveden do Síně slávy českého hokeje. Na jeho pohřeb se do Prostějova sjela celá řada hokejových legend.

Takový byl srpen v městských kronikách a já vám přeji, ať je ten letošní srpen krásný.