Komentovanou prohlídkou radnice bylo v pátek 3. září odpoledne symbolicky zakončeno turistické léto v Prostějově. Do role průvodce se opět pasoval sám primátor František Jura, který na dvě desítky zájemců provedl mnohými zákoutími radnice, kam se lidé běžně nemají šanci dostat. Jak první muž Prostějova Večerníku sdělil, komentované prohlídky si sám velice užívá.

 

Uplynulý pátek už těsně před druhou hodinou odpolední se před radnicí sešly zhruba dvě desítky návštěvníků, kteří zatoužili dozvědět se nejrůznější zajímavosti z historie i současnosti radnice, ale i města Prostějova. Role průvodce se opět ujal stejně jako na startu léta sám primátor. „Měl jsem z této akce velice příjemný pocit, přišlo hodně lidí a atmosféra byla super. Návštěvníkům se hodinu a půl dlouhá prohlídka radnice velice líbila a ještě v pátek večer mi přišlo několik děkovných e-mailů. Lidi byli spokojení,“ svěřil se Večerníku František Jura.

První muž Prostějova provedl zájemce nejen chodbami a nádvořím radnice. „Prošli jsme společně i několik dalších reprezentativních míst, zasedací místnosti rady města včetně té historické, detailně jsme si prohlédli obřadní síň i s jejím zázemím a také jsem všechny pozval do kanceláře primátora. Připravil jsem pro zájemce různé soutěže, snažil jsem se tak zjistit jejich vědomosti o radnici i historii města. Rozdával jsem pak knížky o minulosti Prostějova. Takovou třešničkou na dortu bylo vystoupení paní Cáskové, zaměstnankyně magistrátu, která návštěvníkům zazpívala v kroji lidové písničky,“ popsal Jura.

Večerník samozřejmě zajímalo, kde primátor Jura přišel k takovým znalostem o historii prostějovské radnice. „Veškeré informace jsem si obstaral a dlouhodobě je pečlivě studoval. Při těchto akcích ale nehovořím k lidem jako klasický průvodce. K výkladu si rád přidám i nějaké perličky z historie Prostějova. Nechci při výkladu používat jen suchá data. Často mě zajímají i pikantnosti z minulosti,“ prozradil na sebe primátor statutárního města Prostějova.