Nádherné odpoledne a sluncem zalité náměstí T. G. Masaryka. Už od sobotního rána 11. září mířily do centra města davy návštěvníků, kteří vzali útokem desítky stánků. Kulturní program Prostějovských Hanáckých slavností začal hodinu po poledni, kdy vystoupila jihočeská kapela Epydemye.

 

Tato nevšední skupina si posluchače napříč generacemi získává svou pozitivní a živelnou koncertní energií a písněmi otevírajícími zajímavá témata. Dosud natočila čtyři desky a ročně odehraje kolem padesáti koncertů. A v sobotu zavítala do Prostějova. „Přiznám se, že toto seskupení muzikantů jsem vůbec neznal, ale přišel jsem si kapelu poslechnout. A nelituji, mají krásné písničky, a navíc velice zajímavé a dojemné texty,“ svěřil se Večerníku Miloš Chábera z Prostějova.

Za desku Kotlina kapela Epydemye získala žánrovou cenu Anděl 2015. Ve svých písničkách mimo mnohé jiné zpracovává životní příběhy osobností československých dějin 20. století, například Adolfa Opálky, Milady Horákové, Jana Palacha, Josefa Mašína a dalších. „Při některých textech běhá mráz po zádech, další jsou hodně dojemné. To všechno doplněné parádním rytmickým folkem,“ pronesla svůj názor také další divačka ze zhruba stohlavého publika.

Lídry kapely Epydemie je zpěvačka a hráčka na kontrabas Lucie Vlasáková a hlavní zpěvák a kytarista Miroslav Vlasák. „Chceme lidem rozdávat energii i poučení,“ charakterizovala písničky kapely Lucie Vlasáková.