Nádherný model stíhacího letounu Spitfire Supermarine byl hlavním tahákem Vojenského dne v Plumlově. Akce se konala uplynulou sobotu s podtitulem Zámek Plumlov v obležení. K vidění bylo nebývalé množství vojenské techniky, z níž se část zapojila do některé z celkem tří akčních ukázek. U toho prostě Večerník nemohl chybět!

Na zámku v Plumlově se v sobotu 18. září sešla velká spousta lidí, kteří druhou světovou válkou skutečně žijí. Mnozí z nich trpělivě a ochotně odpovídali na zvídavé dotazy návštěvníků, kteří korzovali po zdejším nádvoří, přičemž si prohlíželi velké množství historické armádní techniky i ukázky vojenských ležení vyvedených do nejmenších detailů. A že se bylo opravdu na co dívat!

Jednoznačně hlavní atrakcí byl model britského stíhacího letounu sloužící v RAF během druhé světové války. Právě Spitfire tvořil společně s Hurricany základ anglického letectva během bitvy o Británii. Jak se podobný kolos podařilo na nádvoří zámku dostat? „Jednalo se o model, který se před stěhováním rozebral a přesunul na místo v kamionech. Na zámku se opět složil,“ vysvětlil nám Jaromír Pytel z pořádajícího Klubu vojenského historie W.P.E.P., který v této souvislosti spolupracoval s Czech Spitfire clubem. „Celkem dorazili lidé z osmi klubů z celé ČR. Nejdelší cestu k nám vážili kamarádi z Mariánských Lázní,“ dodal.

Spitfire rozhodně nebyl jediným tahákem. Obrovský zájem vzbuzoval také pojízdný obrněnec Austin, který se jako jeden z prvních svého druhu objevil už na bojištích první světové války. Třítunovou repliku předchůdce dnešních tanků sestrojil na základě archivní fotek Ivan Dudáš. Zabralo mu to více jak dva roky.

Další jedinečnou zajímavostí bylo také první pásové vozidlo v historii českého státu. Tančík vz. 33 se dokonce aktivně zapojil do poslední z celkem tří bojových ukázek. První z nich mapovala mobilizaci a následné obsazení Československa Němci po podepsání Mnichovské dohody, druhá boje mezi okupanty a sovětskou i americkou armádou a třetí pak přinesla možný pohled na to, jak by to vypadalo, kdyby se československá armáda hned na začátku aktivně postavila Němcům na odpor. „Moc se mi líbilo, že ukázky bojů byly doplněny autentickými zvukovými záznamy z té doby. To byl super nápad, jak vtáhnout diváky do děje,“ pochvaloval si jeden z návštěvníků.

Vstup na akci byl volný, dá se odhadovat, že během celého dne na zámek mohlo zamířit až tisíc návštěvníků. „V Plumlově se nám moc líbilo a rád bych poděkoval všem, kteří nás podporovali. Vnímáme to jako zrod nové tradice a budeme rádi, pokud se sem budeme moci opět vrátit,“ nastínil Jaromír Pytel z KVH W.P.E.P., jenž nahradil v pořádání akce prostějovský KVH Dukla. Ten pořádání přehlídky vojenské techniky na plumlovském zámku úspěšně rozjel. „Program byl každoročně obdobný, a tak jsme se prostě rozhodli udělat protentokrát změnu,“ vysvětlil tento krok kastelán plumlovského zámku Pavel Zástěra, který na přelomu září a října uvítá další z řady třídenních šermířských akcí.