Pondělní vložené kolo zaválo Jestřáby na led jihlavské Dukly. Už po 14 sekundách svěřenci trenéra Tottera otevřeli utkání, po brance ex-jihlavského Jiránka. Prostějov se trefil v první třetině ještě jednou. Ve druhé a třetí třetině ubránil hned několik oslabení. Tři body potvrdili Hanáci využitou přesilovkou na startu třetí třetiny a pojistili si je čtyřbrankovým náskokem do prázdné jihlavské svatyně. V závěru skóroval Lichanec a sebral Bláhovi čisté konto. To ale Prostějov nemuselo mrzet, jelikož slavili další, už páté utkání v řadě.

Do pondělního utkání s Jihlavou Jestřábi doslova vlétli. Už po 14 sekundách se exjihlavský Tomáš Jiránek radoval z otevření skóre, když získal puk za brankou a z otočky na pravém kruhu prostřelil Žukova – 0:1. Tím se Hanáci pořádně nakopli a drželi se i nadále v obranném pásmu Dukly. Pak to na Bláhu zkusila poprvé Jihlava, konkrétně Seman, s jeho střelou neměla prostějovská jednička problém. I nadále byli Jestřábi aktivnějším týmem. V polovině první třetiny jel Mrázek sám na gólmana Dukly, před zakončením byl ale faulován, a tak přišlo na řadu trestné střílení. To kanonýr Mrázek neproměnil. Šanci na restart měla domácí Dukla prakticky hned záhy, kdy dostala první přesilovku. Jihlava ale ve výhodě špatně držela pásmo, a k vyrovnání se nedostala. V čase 16:14 potrestal nedůraz při odklízení kotouče z obranného pásma Štefka přesnou přihrávkou na Petra Beránka, který zakončil do odkryté jihlavské branky – 0:2. Chvíli na to hráli domácí hokejisté další přesilovku, po faulu Koblížka. Ani při této výhodě jihlavští nedokázali vymyslet nic, co by Prostějov ohrozilo.  Do kabin šli Hanáci s načatou přesilovkou, kterou si vnesli i do druhé části, a hlavně s dvoubrankovým náskokem.

I do druhé dvacetiminutovky vstoupili Jestřábi lépe něž domácí celek. Poté to na Bláhu zkoušeli jihlavští Helt a po něm Houška, ten byl ale pohotový. Ve 26. minutě se po zakázaném uvolnění vhazovalo v obranném pásmu Prostějova. Jihlavě se dařilo buly vyhrát a pohotově vystřelit na branku. Tato situace se pak ještě třikrát opakovala. Na druhé straně bleskově zahrozili Kloz s Mrázek, jejich akce skončila v ochranné síti. V mezikruží byl v dobré pozici Jelínek, který vystřelil na Žukova. Největší možnost Dukly na snížení přišla v polovině třetiny, kdy v necelé jedné minutě šli na trestnou hostující Rudovský a Vala. Domácí tak měli možnost využití přesilovky 5 na 3, k ohrožení branky ale nedošlo. Při jedné z akcí vytáhl Ondřej Bláha neuvěřitelný zákrok a držel svůj tým nad vodou. Prostějov si dvoubrankové vedení pohlídal i přesto, že byla Jihlava ve druhé části střelecky aktivnější.

Třetí třetinu začali domácí hokejisté velice hbitě. V čase 42:17 jel sám na Bláhu jihlavský Skořepa, střelou s úhlu ale nedostal puk za záda prostějovského brankáře. Od 45. minuty si Hanáci vzali průběh třetí třetiny pod svoji taktovku. Přesilovkový tlak využil v čase 46:01 Jan Rudovský, který prostřelil Žukova z kruhu – 0:3. Ani v následujících minutách se dlouho 5 na 5 nehrálo, kvůli vyloučení na obou stranách. Při početní výhodě v 52. minutě začala hrát Dukla vabank, když šel její brankář na střídačku a hrála s šesti hráči v poli. První početní výhoda ve formátu 6 na 4 se Dukle nepovedla, další šanci dostali domácí hokejisté o pár chvil později, jenže ani sedmá přesilovka v utkání neznamenala branku. Po návratu vyloučeného hráče na led ještě Hanáci vedení navýšili. Prázdnou jihlavskou  klec na konci 57. minuty trefil David Vala po přihrávce Jiránka – 0:4. Minutu před koncem  ztratil Prostějov čisté konto, když se prosadil jihlavský Lichanec – 1:4. Popáté v řadě se tak svěřenci trenéra Tottera radovali ze zisku tří bodů do prvoligové tabulky.

                                                                     

 Viktor UJČÍK – HC Dukla Jihlava

„Začali jsme stylem, jako v sedmém rozhodujícím utkání loňského finále s Kladnem. Soupeři jsme totiž darovali první třetinu a vůbec náš výkon nebyl nápisu HC Dukla Jihlava, co máme na prsou. Prohráli jsme sice před tím dva domácí zápasy, ale nehráli jsme úplně špatně a smolným gólem se otočil zápas proti Třebíči. Nicméně je pro mne zcela nepochopitelné, že po prvním inkasovaném gólu při prvním střídání se tým zboří jak domeček z karet. Přestaneme plnit věci, které jsme si řekli před zápasem a které nás mohly dovézt k úspěchu. Ukazovali jsme si, jak Prostějov hraje buly v útočném pásmu a co bude po nich následovat, jenže právě po těchto vhazováních dostal soupeř dvě, tři gólovky. Mohli jsme první třetinu prohrát ještě více - za mě byla tato třetina ostuda. V kabině jsme si řekli, že musíme hrát úplně jinak, pokud chceme se zápasem něco udělat. Dostali jsme se nějakým způsobem do hry, snažili jsme se, jenže nevyužité šance a další věci okolo byly trestem za náš vstup do zápasu. Na to si musíme dávat pozor a pokud chceme být v sezoně úspěšní, nesmíme prohrát doma třikrát za sebou.“

Aleš TOTTER – LHK Jestřábi Prostějov

„Samozřejmě jsme věděli, že Jihlava dvakrát doma prohrála a tušili jsme, že to nebude chtít dopustil potřetí za sebou. Moc nám ovšem pomohl ten brzký gól, a poté jsme odehráli skvělou první třetinu. Důležitá dnes byla ubráněná oslabení a následné využití přesilovky. Samozřejmě opět nesmím také zapomenout na skvělého Ondru Bláhu, ale ani ostatním hráčům nemáme co vytknout, protože každý splnil svoje úkoly a jsme na hráče patřičně pyšní. Věříme, že ve středu nás požene proti Vsetínu plný zimák!“

 

TABULKA CHANCE LIGY
PTýmZSB
1. Třebíč 10 40:18 28
2. Litoměřice 10 39:24 27
3. Prostějov 9 35:20 20
4. Šumperk 10 29:25 18
5. Vsetín 9 33:21 16
6. Přerov 9 30:25 15
7. Jihlava 9 28:24 15
8. Slavia 10 40:40 15
9. Sokolov 10 25:29 15
10. Vrchlabí 9 23:23 14
11. Poruba 9 26:27 13
12. Kolín 10 28:33 12
13. Ústí nad Labem 9 23:28 11
14. Frýdek-Místek 9 23:32 9
15. Benátky n/J 9 14:25 6
16. Havířov 9 21:33 6
17. Kadaň 10 19:49 0