Vznik tovačovských rybníků se datuje už do poloviny patnáctého století a tradice jejich slavnostního výlovu při návštěvě tisíců lidí přetrvává desetiletí. O uplynulém víkendu se Tovačov opět „prohýbal“ pod náporem návštěvníků nejen z Přerovska a Prostějovska, ale podívat se na práci rybářů se k Hradeckému rybníku vypravili i zvědavci z jižní Moravy či naopak z Jesenicka.

O tom, že výlov rybníka v Tovačově je obrovskou společenskou i kulturní událostí, se Večerník během nedělního dopoledne přesvědčil na vlastní oči. A navíc víkendovým výlovem doslova žil celý region. „Kdo z našinců nebyl v sobotu nebo neděli u Hradečáku, to není žádný patriot,“ poznamenal místní starousedlík, který si zrovna u jednoho stánku pochutnával na čerstvém karbanátku z lososa.

Na obrovskou atrakci se během uplynulé soboty a neděle sjely tisíce lidí, vždyť něco podobného není k vidění po celé Moravě. „Výlov v Tovačově jsme v posledních deseti letech nevynechali ani jednou. Mám to sice daleko, ale domů si vždycky odvážím spoustu rybích specialit, které tady okamžitě z vylovených ryb dělají. V kufru auta už mám uzené tolstolobiky, karbanátky ze sumčího masa i ze štiky, vynikající jsou hranolky z cejna. Těch mám plný pytel. No a samozřejmě mám také dva čerstvě zabité kapry a několik tolstolobiků. Ty dá žena doma na mrazák a budeme mít parádní Vánoce. Každý rok zde utratím několik tisíc korun, ale vyplatí se to,“ svěřil se Večerníku Josef Laník z Jeseníku.

U Hradeckého rybníka sledovali těžké zápolení místních rybářů lidé z Tovačova, Prostějovska či Přerovska a také z jižní Moravy. „Já jsem přijel s manželkou a dětmi z Brna. Je tu navíc spousta stánků a rovněž atrakcí pro děti, je to pro nás nádherně strávený víkend,“ řekl pan Jaroslav. Večerník ovšem v davu návštěvníků zahlédl i známé tváře z Prostějova. „Něco takového není v celém širokém okolí. Já ještě z dávné minulosti pamatuji výlov plumlovské přehrady, to ale bylo ještě za komunistů. Dnes už to není ono, proto každý rok jezdíme sem do Tovačova,“ pravil Prostějovan Radek Nadymáček.

V Tovačově se prostě okolo stánků nedalo jen tak projít bez povšimnutí. Z poloviny z nich se linula libá vůně rybiny, šikovní kuchaři okamžitě zpracovávali vylovené kapry, cejny, candáty, tolstolobiky i štiky. Voňavé řízečky, hranolky nebo karbanátky šly na dračku. „Připravit takový karbanátek z kapra nebo lososa, kterého jsme si ovšem museli sami přivézt, to je doslova alchymie. Musíte tomu dát to správné koření,“ poznamenal jeden ze stánkařů.

Výlov Hradeckého rybníka v Tovačově trval po celé dva víkendové dny, i když v neděli před polednem už místní rybáři zatahovali poslední části svých sítí. „S množstvím vylovených ryb jsem celkem spokojen, i když byly dřív sezóny, kdy jich tento rybník dal mnohem více. Máme v tuto chvíli něco málo přes 600 metráků ryb různých druhů. Převažují samozřejmě kapři, amuři a tolstolobici. Vylovili jsme také sumce, ale většina z nich je ještě malá, půjdou tedy zatím do sádek a po znovunapuštění Hradeckého rybníka se sem vrátí,“ řekl Večerníku při plné práci s tříděním kaprů Jiří Zahradníček, předseda Rybářství Tovačov. Jak ještě připomněl, část vylovených ryb se prodá přímo na víkendové akci, zbytek poputuje na vánoční stůl. „Jsme rádi, že tolika lidem můžeme ukázat naši práci při výlovu. Vloni tady nebyl kvůli covidu nikdo, museli jsme to udělat bez veřejnosti,“ připomněl Zahradníček.

Nad vypuštěným rybníkem v Tovačově se objevovala celá hejna kormoránů, kteří se těšili na jednoduchou kořist v podobě „zapomenutých“ ryb v bahně. „Tito ptáci jsou pro nás rybáře největší neštěstí a léta s nimi bojujeme. Nedovedete si ani představit, kolik stovek kaprů jsme vylovili poklovaných nebo jinak zraněných od kormoránů,“ uzavřel šéf tovačovských rybářů.