V posledním období není týdne, aby prostějovští policisté nehlásili případ vykradených vozidel. Ovšem pozor, v těchto případech se zloději nemusí do žádného vozidla vloupávat, stačí jim pouze využít chvíle, kdy řidič nechá své auto odemčené, sám stojí opodál a nedává pozor. Pak už lapkovi stačí pár vteřin k tomu, aby zevnitř automobilu vzal všechno, co se dá. Minulý týden došlo přímo v Prostějově hned ke čtyřem takovým krádežím a poškození teď mohou jen litovat své ledabylosti.

 

Všechno začalo pátečním odpolednem 15. října, které mohl řidič nákladního vozidla Iveco trávit trochu jiným způsobem než zrovna s policisty. Kdyby byl ovšem trochu opatrnější. „V Ruské ulici nechal odemčené auto a na chvilku mu nevěnoval pozornost. Toho ovšem využil lapka, který se potuloval v jeho okolí a nabízené příležitosti využil. Z auta vzal příruční kabelu s dioptrickými brýlemi, klíči od osobního vozidla, dálkovým ovládáním od brány, svazkem klíčů a peněženkou, ve které měl poškozený osobní doklady, doklady od vozidla, finanční hotovost přes tisíc korun a platební kartu. Škodu si poškozený předběžně vyčíslil na 3 200 korun,“ vylíčila první případ Miluše Zajícová, tisková mluvčí Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje.

Podobně nemile začal také uplynulý týden. V pondělí 18. října dopoledne nechal řidič odemčené dodávkové vozidlo v Plumlovské ulici a pohyboval se opodál v domnění, že má vše pod kontrolou. „Nicméně si nevšiml, že se kolem auta pohybuje neznámá osoba, která využila příležitosti a z kabiny odnesla tašku s mobilním telefonem, peněženkou s doklady a platebními kartami a klíči od dalšího vozidla. Z vozu zmizela i druhá taška, ve které měl poškozený uložený kapesní nůž a řezný kotouč na obklady,“ uvedla Miluše Zajícová s tím, že okradenému muži vznikla škoda za necelých 18 000 korun.

Chvilková nepozornost si pak vybrala svoje oběti i ve středu 20. října, a to hned dvakrát! Vpodvečer stála s vozidlem značky Citroën v Prostějově vedle čerpací stanice na Petrském náměstí starší žena. „Z auta vystoupila a v době, kdy stála u ovládacího panelu myčky, otevřel dveře neuzamčeného vozidla neznámý pachatel, popadl na předním sedadle odloženou kabelku a než se žena vzpamatovala, utekl i s lupem směrem k ulici Dolní. Spolu s koženou kabelkou přišla poškozená o mobilní telefon, dva doutníky a peněženku, ve které měla doklady od vozidla i osobní doklady, tankovací kartu, dvě platební karty a finanční hotovost 500 korun. Celková škoda nebyla doposud vyčíslena,“ popsala těžko uvěřitelnou drzost lupiče Miluše Zajícová. Ve stejný den přišel na čerpací stanici v Brněnské ulici o příruční tašku starší muž, který nechal odemčené vozidlo. Taška byla odložena stejně jako v předchozím případě na předním sedadle a neznámý lapka využil situace. „Poškozený krádeží přišel o multifokální brýle v nezjištěné hodnotě, klíče, mobilní telefon v hodnotě 1 500 korun, peněženku s doklady a finanční hotovostí 1 450 korun,“ konstatovala tisková mluvčí krajských policistů s tím, že policisté poslední zmiňovaný případ šetří jako přestupek. „V prvních třech případech šetříme krádeže pro trestný čin neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku,“ uzavřela Miluše Zajícová.