Série outdoorových akcí a závodů, jež v první polovině září navštívila prostějovský region i blízké okolí, vyvrcholila velkou akcí pro širokou veřejnost s názvem Festival orientačního běhu a letního biatlonu 2021. Proběhla ve středu odpoledne ve Stražisku, měla velkou účastnickou odezvu i ohromný úspěch u stovek spokojených aktérů všeho věku.

Bohatý program připravený organizátory z Klubu orientačního běhu Prostějov a Klubu biatlonu Prostějov absolvovalo okolo čtyř stovek milovníků těchto venkovních sportů, další desítky rodičů doprovázely své nadšeně závodící děti.

Centrem akce bylo stražiské koupaliště, kde si mohli zájemci zastřílet z biatlonových vzduchovek na sklopné terče, zaházet granátem na cíl, zahrát na hřišti basketbal, zaplavat si v bazénu (několik otužilců šlo odvážně do toho) a především se vydat na různě obtížné tratě ukázkového závodu pro „orienťáky“. Ten vedl napříč obcí i do přilehlých lesů.

„Náš O-labyrint v areálu koupaliště absolvovalo celkem 201 účastníků. Ze značného zájmu veřejnosti máme obrovskou radost, vše jsme uspořádali u příležitosti Světového dne orientačních sportů,“ krátce konstatoval právem spokojený předseda KOB PV Dušan Vystavěl.

„Bylo to krásné odpoledne plné aktivního sportování, které se protáhlo až do večerních hodin. Zdravý pohyb na čerstvém vzduchu si užily všechny generace od nejmenších dětí a mládeže až po dospělé i starší. Navíc každý dostal drobný dárek, a kdo chtěl, mohl si pochutnat na výborných jablkách či buchtách od sponzorů. Prostě skvělý den se sportem, jen víc takových povedených akcí,“ radoval se Antonín Dušek z Klubu biatlonu Prostějov.

„Jsme rádi, že areál našeho koupaliště ve Stražisku využívají kromě široké veřejnosti také různí sportovci. Několikrát ročně zde probíhají závody zimních plavců, kteří tady i trénují, dále závody v triatlonu či duatlonu, příprava závodníků prostějovského plaveckého oddílu, tréninky vyznavačů hasičského sportu, srazy motorkářů. A pravidelně tu vítáme členy Klubu orientačního běhu Prostějov. Chci touto cestou poděkovat všem sponzorům v čele s Olomouckým krajem,“ řekla starostka obce Stražisko Markéta Dvořáková. 

výsledkový servis O-labyrintu

Trať A (3,4 km): 1. Jindřich Beneš 17:47 min, 2. David Kopecký 21:02, 3. Michal Paulíček 21:14

Trať B (2,7 km): 1. Petr Barták 17:17, 2. Jáchym Janeček 19:10, 3. Michaela Štefková 21:39

Trať C (2,0 km): 1. Andrea Fialová 9:57, 2. Petr Hřivňák 11:55, 3. Laura Luterová 11:59

Trať Z (1,1 km): 1. Jana Lipenská 8:52, 2. Zdena Dedková 12:22, 3. Alois Václavek 12:30