Uplynulou sobotu zajížděli Jestřábi na led Frýdku-Místku k utkání 22. kol Chance ligy. Na toto utkání ale určitě nebudou rádi vzpomínat! Domácí Rysi měli fantastický vstup do zápasu, když v čase 14:37 vedli už o čtyři branky. Na začátku druhé třetiny ještě proměnil trestné střílení Kofroň a bylo to 5:0. Brankářská posila v brance Frýdku Samuel Baroš inkasoval až v závěru po trefách Janečka a Rudovského. Jestřábi tak po reprezentační pauze poprvé prohráli.

 

Sobotní zápas začal z obou stran velice opatrně. Po dvou minutách byli Jestřábi potrestáni za hru v šesti. Frýdek si v přesilovce dokázal před Mickovou bránou vytvořit pořádný závar. V čase 3:19 využili domácí převahu jednoho muže na ledě, když se po střele Tepera od modré čáry puk dostal ke Komorskimu, který jej dorazil do odkryté branky – 1:0. Chvíli nato měl velkou šanci k vyrovnání osamocený Mrázek, jeho střela ale byla sražena. V 8. minutě se Jáchym s Beránkem dostali do situace dva na jednoho. První jmenovaný ostře vystřelil na frýdeckou branku, Baroš byl však pohotový. V čase 9:07 nahazoval na prostějovskou branku Čmiela, Micka puk vyrazil před sebe a do klece ho dotlačil Matiaško – 2:0. Po druhém inkasovaném gólu vystřídala prostějovská lavička brankáře a mezi tři tyče se postavil místo Micky Altrichter. Po odehrané půlminutě přišla první přesilová hra Hanáků. Jenže ti ji nesehráli vůbec dobře. Komorski obral o puk prostějovského kapitána Nováka a svůj samostatný únik zakončil střelou mezi betony – 3:0. Domácí se tříbrankovým vedením dostali hodně na koně. V 15. minutě si Lyszczarczyk najel zpoza branky na pravý kruh, překonal obranu Prostějova a zavěsil do horní části brány – 4:0.  Pak měli Jestřábi k dispozici další přesilovku, v ní zkoušeli Baroše překonat, ale marně.

Na začátku prostřední části se Prostějovští hodně snažili. Pak se ale exprostějovský Bartoš protáhl středem až před branku, kde byl zahákován obráncem Babkou. Z tohoto zákroku pramenilo trestné střílení domácího celku, kterého se ujal Kofroň. Ten se rozjel, rozhýbal si brankáře Altrichtera a střelou do spodní poloviny branky dostal puk za čáru – 5:0. V čase 23:40 prudce pálil kanonýr Mrázek, ale střelou minul frýdecko-místeckou svatyni. Od poloviny druhé části začínali být Hanáci důraznější. Jednu z hodně zajímavých příležitostí vytvořil ve 35. minutě Beránek, který sebral puk domácímu hráči na modré čáře, namířil si to na druhou stranu a zpoza branky našel v gólové pozici Jáchyma. Střelu od tohoto útočníka z první brankář Baroš vyrazil. Ke konci druhé dvacetiminutovky to ještě na Bartoše zkoušeli obránci Husák a Krejčí, ale puk za záda gólmana domácích neposlali.

Ve třetí dvacertiminutovce byli Jestřábi tím aktivnějším týmem. Hned v úvodu dostal Mrázek puk na levé straně, nachystal si jej na střelu a z forhendu vystřelil z levého kruhu. Brankář Baroš byl ale nadále stoprocentní a s nepříjemně letícím kotoučem do horní poloviny branky si poradil. Dvakrát to na frýdeckého gólmana zkoušel Jelínek, chvíli po něm poslal puk na Baroše Beránek. Až v čase 53:36 měli Hanáci první možnost k oslavě. Jelínek výbornou přihrávkou zpoza branky našel mezi kruhy Michala Janečka, který střelou z první připravil brankáře Baroše o čisté konto – 5:1. V 5ý. minutě rozvlnil síť frýdecko-místecké branky jejich nedávný hráč Rudovský, když dostal přihrávku, připravil si puk na střelu a zamířil do pravého horního rohu – 5:2. Od 58. minuty naskočili Jestřábi v šesti s prázdnou klecí, ale skóre utkání se už nezměnilo.

 

HODNOCENÍ TRENÉRŮ

 

Jozef DAŇO – asistent trenéra HC Frýdek-Místek

„Přijel k nám dobrý soupeř z popředí tabulky, takže jsme byli v očekávání, jak to celé dopadne. Ale ten náš úvod byl opravdu dobrý. Podařilo se nám využít přesilovou hru, pak jsme přidali ještě další tři branky. Z naší strany povedená první třetina. Pohodu jsme si přenesli pak i do druhé části, ale trochu jsme si zápas zkomplikovali tím, že jsme přestali bruslit, a navíc jsme ztráceli takové jednoduché puky. To se nám v závěru vymstilo, když jsme inkasovali od soupeře dva góly. Ale jsme rádi, že se kluci na zápas stoprocentně připravili a že jej takto zvládli. Také i Baroš nás v brance podržel, měl tam důležité zákroky. No a ty dvě branky v závěru? Tam je škoda, že mu kluci už moc nepomohli k nule. Jinak předvedl výborný výkon, klobouk dolů.“

 

Aleš TOTTER – LHK Jestřábi Prostějov

„Naše špatné starty do zápasu pokračují, tam to byl hrůzostrašný začátek. Měli jsme tam sice nějaké šance, které jsme neproměnili. Až na konci druhé třetiny jsme to trošku byli my. V té třetí třetině, kdy už soupeř vede 5:0, tak jsme chtěli alespoň vyhrát jednu část. Také jsme nechtěli dopřát jejich gólmanovi v premiéře hned nulu, což se nám podařilo. Přirovnal bych to k tomu rčení, jak říkáte dítěti, že nemá sahat na rozpálenou plotnu, že se spálí. A ono si na tu plotnu stejně tu ruku dá. My se takto popálili a já jen teď čekám dobrou reakci týmu, jelikož věřím, že tady máme zdravé jádro.“

 

Chance liga mužů ČR 2021/2022 – 22. kolo

HC Frýdek-Místek – LHK Jestřábi Prostějov

5:2 (4:0, 1:0, 0:2)

Branky a nahrávky: 4. Komorski (Teper, Christov), 10. Matiaško (Čmiel, Malík), 11. Komorski, 15. Lyszczarczyk (Komorski, Klimša), 22. Kofroň z trestného střílení – 54. Janeček (Jelínek, Klimíček), 57. Rudovský (Babka, T. Jáchym). Střely na branku: 25:28. Rozhodčí: Koziol, Květoň – Otáhal, Blažek. Vyloučení: 2:2. Využití: 1:0. Oslabení: 1:0. Diváci: 752.

Sestava Frýdku-Místku: Baroš – Ciura, Teper, Zbořil, Michálek, Malík, Matyáš – Kofroň, Peterek, Martynek – Lyszczarczyk, Komorski, Klimša – Christov, D. Bartoš, Král – Matiaško, Čmiel, Blaško. Trenér: Trličík

Sestava Prostějova: Micka (10. M. Altrichter) – Husák, Klimíček, P. Krejčí, Babka, Vala, Zajíc – P. Beránek, T. Jáchym, Rudovský – Novák, Kloz, Mrázek – Štefka, Koblížek, Švec – Jelínek, Janeček, Dubský. Trenér: Totter.

 

22. kolo: Vsetín – Přerov 5:3 (1:1, 1:0, 3:2) Branky: 5. D. Březina (A. Zeman), 34. R. Půček (Gago), 41. Rob (Pitule, Jerofejevs), 47. Rob (R. Půček, Pitule), 60. R. Půček (Pitule) – 10. J. Svoboda (D. Krenželok), 54. T. Doležal (Hrabal), 59. Suss (Hrdinka, T. Doležal) * Šumperk – Slavia Praha 3:4 (2:0, 1:0, 0:4) Branky: 5. A. Furch (Spratek), 19. Gewiese, 30. Žálčík – 42. P. Machač (V. Bílek, Poletín), 52. P. Machač (D. Krejčí, T. Knotek), 52. D. Krejčí (Poletín), 59. Šteiner (M. Hovorka, J. Brož) * Kolín – Třebíč 1:2 (0:1, 0:0, 1:1) Branky: 50. L. Krejčík15. Dočekal (Zukal, L. Bittner), 58. M. Furch (L. Bittner, Dočekal) * Kadaň – Litoměřice 0:5 (kontumováno) * Benátky nad Jizerou – Sokolov 3:4 pp (1:2, 0:1, 2:0 – 0:1) Branky: 3. A. Dlouhý (Dušek, Pabiška), 44. Čederle (J. Šír, Jansa), 50. A. Dlouhý (Wiencek, Štibingr) – 5. Kuťák (Šmerha), 15. J. Pohl (Šmerha, D. Přibyl), 40. Jiskra (J. Novák), 64. Tomi (Šmerha, J. Pohl) * Havířov – Ústí nad Labem 2:3 pp (1:0, 1:0, 0:2 – 0:1) Branky: 12. J. Doktor (Kadeřávek), 26. Dostálek (Hudeček, M. Hlaváč) – 44. Š. Bláha (V. Brož, Vrdlovec), 45. E. Mareš (Jouza, M. Čermák), 65. V. Brož (Š. Bláha) * Jihlava – Vrchlabí 9:2 (3:1, 5:0, 1:1) Branky: 12. V. Brož (M. Juda, Houška), 16. Houška (L. Mareš, Illéš), 18. F. Seman (Zeleňák), 21. T. Havránek, 27. Houška (Illéš, Fronk), 27. Cachník (Kowalczyk, M. Juda), 32. Eliáš, 34. Fronk (Bilčík, T. Havránek), 48. z trestného střílení T. Havránek – 12. Matýs (Heřman, O. Vála), 52. M. Voženílek (D. Chalupa, J. Zdráhal) * Frýdek-Místek – Prostějov 5:2 (4:0, 1:0, 0:2) více v kupónu.