Vytápění našich příbytků se řešilo v každých dobách, mírně se ovšem mění priority. „Hitem“ posledního období byla především ekologie, což značilo zapomenout na vytápění tuhými palivy a nejlépe přejít na plyn. Loni dostihly i českou kotlinu důsledky (nejen) zeleného šílenství, mající za následek prudké zvýšení cen právě plynu a elektřiny. Opět se tak stává hitem dřevo a další klasické suroviny. Určitá obecná pravidla ale platí stále, proto neuškodí, když si je shrneme.

 

Čím nejlépe topit?

Jedná se samozřejmě o poněkud akademickou otázku, protože vždy záleží na specifických vlastnostech ať už konkrétního domu, nebo klimatických podmínkách okolí. Na internetu existují speciální kalkulačky, které po zadání vstupních parametrů spočítají roční náklady na vytápění, ohřev teplé vody, ostatní elektrickou spotřebu, paušální platby a investici a údržbu.

Je pochopitelně rozdíl, vlastníte-li starší dům s tepelnou ztrátou okolo 25 kW, nebo jde o novostavbu, u níž se daná hodnota pohybuje okolo 7 kW. Velikost je definována podlahovou plochou a objemem domu. Lokalita je také významným faktorem, pro Českou republiku jsou stanovena tři základní pásma – nížiny, hory a střední polohy. Pro ohřev teplé vody je základním parametrem počet členů domácnosti, ostatní elektrickou spotřebu pak předurčuje vybavení domácnosti příslušnými spotřebiči.

Obecně platí, že nejmenší náklady na vytápění jsou v případě hnědého uhlí, dřeva a biomasy.  U té jsou ale poměrně značné náklady na investici a údržbu. Vyžadují také čas a námahu při uskladňování nebo zpracování. Přes zemní plyn a elektřinu se dostáváme k nejdražším palivům, kterými jsou propan a lehký topný olej.

Pokud vezmeme v úvahu celkové náklady, vychází topení dřevem ekonomicky nejpříznivěji, zvlášť jste-li vlastníkem nějakého toho stromového porostu. Předpokladem je ale speciální kotel na dřevo, který toto palivo spaluje pomaleji, v klasickém kotli na uhlí dřevo mizí podstatně rychleji a cenová výhoda se ztrácí.

Pokud nechcete mít s vytápěním příliš starostí, je řešením plyn nebo elektrický přímotop, moderně řešený zabudováním do podlahy. Vyšší cena elektřiny promítnutá do nákladů na vytápění je v tomto případě překvapivě kompenzována minimálními náklady na investici a údržbu, takže celkové roční náklady vyjdou o něco příznivěji. Kotle na pevná paliva nejsou ani příliš ekologické, ani levné, přičemž samozřejmě nejdráže vyjde topení koksem.

Teplárenské sdružení ČR spočítalo, že spotřeba v tuzemsku díky zateplování domů a dalším úsporným opatřením výrazně klesla. Průměrný starý byt spolkne, nebo spíše zdmi a okny propustí, 60 GJ tepelné energie ročně. Naproti tomu v moderním bytě, jehož ztráty jsou minimalizovány, stačí k udržení stejného mikroklimatu poloviční vytápění.

 

Tematickou stranu PROSTĚJOVSKO & TOPNÁ SEZÓNA najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 30. ledna