Největší cyklistický závod na území republiky proběhl v uplynulých dnech na moravské půdě a z organizačního pohledu bylo možné vidět jednoznačnou snahu o to, aby se tato akce nadále posouvala tím správným směrem. Už nyní to není žádný závod, který by se v kalendáři ztratil. Během letošního roku ale snad více pro zájem fanoušků i cyklistické federace udělat nešlo.

Už jen to, že se podařilo dostat na startovní listinu tři stáje z World Tour, je skvělým počinem, ale ta hlavní bomba „vybouchla“ na začátku prázdnin. Potvrdilo se totiž, že i v Čechách najdeme řadu fanoušků silniční cyklistiky. Příjezd stále aktivní legendy Chrise Frooma předčil veškerá očekávání a z Czech Tour se stal závod se skvělou kulisou i zázemím.

Jen sám start v Prostějově ukázal, jak toto jméno rezonuje mezi širokou veřejností. Zaplněné náměstí si nenechalo ujít možnost vidět britského závodníka zblízka a drtivá většina přišla právě kvůli němu. Lepší reklamu si nikdo nemohl přát a snad pomůže do budoucna, ať už jsou výsledky jakékoliv.

Závěrem je také nutno dodat, že čtyřnásobný vítěz Tour de France ukázal, že i přes neuvěřitelné penzum úspěchů je to stále obyčejný smrtelník a s úsměvem na rtech se fotil i rozdával úsměvy a podpisy. Skutečně majstrštyk.