Rozeslali jste své životopisy a čekáte na telefon nebo e-mail? Pak je dobré být ve střehu. Nikdy nevíte, kdy se vám personalista ozve a pozve vás na pohovor. Než se na něj ale vypravíte, věnujte nějaký čas přípravě. Připomeňte si, o jakou konkrétní pozici v této firmě šlo a jaké měli požadavky. Zároveň si sami pro sebe ujasněte, za jakých podmínek jste ochotní a schopní pracovat a kdy už ne. Týká se to nejen pracovní náplně, ale i finančního ohodnocení a dalších důležitých kritérií.

Zajištění informací

Zjistěte si o firmě co nejvíce informací. Před pohovorem zkuste co nejvíce zjistit o firmě, u které se ucházíte o práci. Znát historii, hodnoty, kulturu a aktuální události společnosti vám pomůže ukázat vaši motivaci a zájem o konkrétní pracovní pozici v dané firmě. Toto jistě váš případný budoucí zaměstnavatel ocení a bude rád, že nebude muset vše zaučovat úplně nově. Špatné není si připravit předem pár odpovědí na základní otázky o vás, a proč chcete pracovat právě zde. Koktat u pohovoru není to nejlepší. Také si ale vytvořte alespoň dvě otázky navíc, ke kterým se můžete následně dostat vy, abyste neodcházeli s tím, že vás vlastně nic nezajímá.

Dobrá příprava

V rámci dobré přípravy není špatné nacvičit si některé věci. Ať už se bude jednat o mluvený projev, tak vaše gesta. Zapomenout nesmíte ani na vhodný outfit podle toho, o jakou práci se jedná. A v případě, že se jedná o práci, kterou jste již dříve někde v podobné firmě vykonávali, není od věci vyzdvihnout různé úspěchy, připravit si portfolio vašich prací z dřívějška. Buďte také připraveni na fakt, že se otázky mohou odklonit od tématu, ale vy přitom nesmíte vypadnout z role. A pokud jste si nesedli v předchozí práci se šéfem nebo kolegy, pak si tuto informaci nechejte pro sebe. Zaměřte se spíše na vytyčení pozitivních stránek bývalého zaměstnání. Zdůrazňování vaší nespokojenosti, jakkoliv opodstatněné, na první setkání nepatří. Nebojte se být sebejistý, protože často právě takové lidi firmy hledají. V žádném případě pak nejezděte na poslední chvíli, ale dejte si raději časovou rezervu. Je lepší hodinu čekat než přijít o pět minut později, protože to by na prvním setkání nebyla nejlepší vizitka.