Právě dnes odlétají parašutisté Armádního sportovního oddílu Dukla Prostějov do Ameriky. Nikoliv na dovolenou ani na závody, ale trénovat. Konkrétně individuální akrobacii, již budou pilovat na území USA v tamním středisku letiště se zajímavým názvem Lake Wales.

Jde o novinku, která v dosavadním přípravném programu hanáckých borců s padáky nemá obdoby. Vždy trénovali převážně v domácím prostředí s tím, že zkraje jara pravidelně cestovali do Španělska za tradičním nácvikem RW, tedy skupinové akrobacie. K tomu v zimě pobyty v aerodynamickém tunelu a během roku nějaké ty přípravné kempy různě po Evropě.

Proč tedy najednou výcvikový tábor na severoamerickém kontinentu? Jak prozradil hlavní trenér prostějovských parašutistů Libor Jiroušek, loni měli jeho svěřenci při pobytech v zahraničí opravdu velkou smůlu na nepříznivé počasí. Následně jim chyběly kvalitní tréninkové seskoky a to se promítlo do méně špičkové výkonnosti.

Výsledkový pokles naštěstí nebyl tak výrazný, přesto však bylo znát, že ti na světovém fóru absolutně nejlepší svým umem trochu odskočili. Proto teď Dukla stráví dva týdny v USA, kde je momentálně mnohem větší záruka dobrých povětrnostních podmínek k přípravě individuální akrobacie. Chlapi ASO prostě chtějí být zase top.