Ochrana českého zemědělství, stop nesmyslné byrokracii!

I takové nápisy se objevily na některém z celkem 98 traktorů a dalších kusů techniky, s níž uplynulou středu 20. března do prostějovských ulic dorazili zemědělci z celého Prostějovska.

Po necelém měsíci se traktory ve velkém vrátily do ulic města. Poprvé se hanáčtí zemědělci k celorepublikovým protestům připojili už ve čtvrtek 22. února. Uplynulý týden se rozhodli vyrazit znovu. I tentokrát se snažili upozornit na rostoucí byrokratické zatížení, dovozy zboží ze zemí, které nemusí plnit legislativu EU, zvyšující se náklady, nerovné dotační podmínky v rámci EU, nesprávné nastavení Green Dealu či špatnou strategii pro tvorbu cen potravin a marže obchodníků.

Organizátoři původně v Prostějově počítali se zhruba padesáti kusy zemědělské techniky, nakonec se jich v ulicích města objevil zhruba dvojnásobek. „Přestože bylo hezké počasí, které řada zemědělců využila k práci na polích, nakonec dorazilo celkem 98 kusů techniky, což jsou zhruba dvě třetiny toho, co minule. Bylo rovněž znát, že veřejnost už více ví, o co jde,“ zhodnotila Eva Soldánová z Okresní agrární komory Prostějov, jež protestní akci koordinovala.

Do akce se i tentokrát zapojily prakticky všechny středně velké či menší zemědělské subjekty z celého regionu. Do Prostějova se i tentokrát sjely ze dvou směrů, a to od Výšovic a od Kostelce na Hané. Po desáté hodině byla zemědělská technika k vidění zejména na ulicích Brněnská, Wolkerova, Dolní, Újezd, Kostelecká a Olomoucká.

Dle dostupných informací se již neopakovala situace, kdy zemědělci na několik desítek minut zcela zablokovali Kosteleckou ulici. Naopak průjezd po ní byl tentokrát relativně plynulý, nejcitelněji se situace s dlouhými, nicméně popojíždějícími kolonami dotkla zřejmě Dolní ulice.

Podle vyjádření zemědělců jim kromě tlaku na vládu aktuálně jde zejména o získání podpory ze strany veřejnosti. A to se jim dle jejich slov v rámci možností daří. „Všichni zemědělci, malí i velcí se jako řádní hospodáři starají o půdu. Vše nám komplikuje složitý systém dotací a dovoz zemědělských plodin, které sice nejsou závadné, ale jejich pěstitelé nemusí dodržovat předpisy, jimiž se my řídit musíme. To se následně dotýká jak dovozu, tak i vývozu plodin. Celá situace může vést až k nevratné likvidaci našeho zemědělství a vzniku úplné závislosti na dovozu potravin,“ vyjádřil se předseda ZD Klenovice na Hané Miroslav Kolečkář.