Tým prostějovských Jestřábů z končící sezóny 2020/2021 se i nadále rozpadá. Už dříve se objevily zprávy, že Šumperk má zájem o služby Lukáše Žálčíka. Jak se minulý týden ukázalo, zájem byl eminentní a vyhlášený snajpr tak po necelých čtyřech letech na Hané mění působiště a přesouvá se do svého rodného města.

Lukáš Žálčík nasbíral v Prostějově 161 startů v základní části s bilancí 88 branek a 78 asistencí. Dalších 13 zápasů (2+4) přidal v play-off. V sezónách 2018/2019 a 2019/2020 byl shodně druhý nejlepší střelec a šestý nejproduktivnější hráč Chance ligy. V obou ročnících Chance ligy nasázel úctyhodných 32 branek.

Chance ligy nasázel úctyhodných 32 branek.

V té uplynulé už se mu nicméně tolik nedařilo. Poprvé se nedostal na průměr minimálně jednoho bodu a více na zápas, herně se místy trápil. Držel si však nadále vysoký herní standard a bezpochyby patřil mezi nejlepší Jestřáby. I tak se ale nejednou nevešel do prvních dvou útočných formací, v play-off proti Porubě dokonce jeden zápas zcela vynechal. A krátce po vyřazení Prostějova tímto severomoravským klubem a tím i konci sezóny potvrdil, že nedostal od Jestřábů nabídku. „Pak už jsem zájem ze strany vedení klubu ani necítil. Bylo tak jasné, že musím situaci řešit,“ konstatoval Lukáš Žálčík krátce po přesunu do Šumperka.

„Lukáš je rozeným střelcem a jako bonus je klubovým odchovancem, což nám v aktuálním konceptu vyhovuje. V následující sezoně bude mít jednu z vůdčích rolí. Navíc je hráčem, který hrál hokejovou extraligu a dokonce si letos zahrál i za Spartu,“ okomentoval přírůstek do svých ofenzivních řad Martin Janeček, prostějovský rodák a nyní staronový hlavní trenér Šumperka.

Do řad Draků zamířil již v pořadí čtvrtý hráč. Žálčík bude i nadále spoluhráčem Drtila, Vachutky i Pěnčíka. Navíc je již sedmým plejerem, který v Prostějově pokračovat nebude. „Lukáš si prostě vybral jinou nabídku. V Prostějově to vedlo k tomu, že zde pokračovat nebude, proto se vrátil do Šumperka. Tam jsme nic zásadního neřešili,“ sdělil na dotazy Večerníku k jeho ztrátě sportovní manažer Jestřábů Jiří Vykoukal, který rovněž zhodnotil přínos Žálčíka. „Určitě kvalitu má, je to rozhodně střelec. Byl pro nás nedílnou součástí organizace. Za nás za všechny mu přeji, aby se mu dále v kariéře dařilo a měl ji co nejúspěšnější.“

Lukáš Žálčík se po angažmá v Českých Budějovicích, Jihlavě a Prostějově vrací do svého rodiště po necelých šesti letech. „Byl jsem tady tři roky, dvakrát z toho jsme byli v play-off, ale nepřešli jsme přes první kolo. Mrzí mě tedy, že jsme neudělali nějaký větší úspěch. Určitě jsem byl ale v Prostějově spokojený. Rád budu vzpomínat na kluky, které jsem tam poznal. Získal jsem hodně kamarádů, za což jsem moc rád,“ loučí se s jestřábím hnízdem ostřílený kanonýr.

Exkluzivní rozhovor s Lukášem Žálčíkem najdete v příštím vydání Večerníku, který výjde 26. dubna.