Vyjet na hory. Pro někoho noční můra, pro jiného sen. A pro někoho v podstatě rutina. Obracíme se ale nyní spíše ke čtvrté skupině. Tedy k těm, kteří jezdí na hory rádi, ale ne příliš často. Právě jim se může čas od času stát, že se tak trochu zapomenou. Pominou některá základní pravidla. A výsledkem může být klidně pátrací akce záchranářů. Proto si na následujících řádcích připomeneme, jak se chovat krátce před návštěvou hor a taky v jejím průběhu.

Základem je dobře se připravit. Ať už jedu na pěší vycházku, nebo na lyže. A mezi základ nepochybně patří oblečení. Tedy například to funkční, více vrstev. Stejně tak dobrá, nepromokavá bunda, která jen tak neprofoukne. Ve chvíli, kdy se nedejbože ztratíte, je dobré oblečení ještě důležitější, může pomoct přežít. Důležité je rovněž mít obalený batoh tak, aby do něj nezateklo. A v něm nějaké to náhradní oblečení pro případ nouze. O pevné obuvi a kvalitních ponožkách ani nemluvím.

Druhou věcí jsou pak zásoby. Alespoň nějaké jídlo a pití jsou povinnosti. Stejně jako dobrá mapa (a ideálně slušný orientační smysl k tomu). Důležité je rovněž spojení. To se hodí vždy, při zimních toulkách po horách ještě více než kdy jindy. Takže nabitý mobil je základem! Sice je ošemetné se spoléhat na to, že je všude signál. Ale mnohde na něj narazíte a i mobil udělá svoje.

Poslední věcí pak je samo plánování. Dáváme si pozor na změny počasí, mohou cestu do hor notně pokazit. Stejně tak si pečlivě plánuji trasu/trať. Jsem lyžař/začátečník? Dobrá, červenou sjezdovku raději ne. Ani nějakou šílenou túru na běžkách či na sněžnicích, pokud ani s jedním nemám příliš zkušeností. Otužilci pak říkají, že je důležité nepřecenit vlastní síly, nedělat hrdinu. V případě (nejen) zimních výletů do hor platí totéž. Je dobré vždy myslet na své limity, neposouvat je za cenu zdraví. A mít tedy určitou míru sebereflexe. Pokud to vše splníme, tak hurá na hory. Užít si je, ovšem s respektem k nim.

 

Tematická strana PROSTĚJOVSKO a KAM NA HORY vyšla jako součást tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku v pondělí 6. prosince