V prostějovském Kulturním klubu Duha na Školní ulici bude při příležitosti desátého výročního Memoriálu Luďka Mařáka vystavovat Spolek prostějovských fotografů. Vernisáž výstavy proběhne ve čtvrtek 14. ledna 2021 od 17:00 ve výstavních místnostech Kulturního klubu DUHA na Školní ulici.

Spolek vznikl v roce 2009 jako volné sdružení aktivních uměleckých fotografů s podobnými zájmy i představami o společné činnosti. „Jádrem je skupina přátel stejného naturelu. Jejich snahou je výsledky své fotografické tvorby pravidelně prezentovat na veřejnosti a účastnit se i fotografických soutěží,“ prozradil zakládající člen Ivo Snídal.

Spolek prostějovských fotografů se zapojil do aktivní činnosti ve Svazu českých fotografů, jehož jsou všichni zakladatelé spolku členy a v jehož ústředním poradním orgánu mají za svůj region vlastního zástupce. „Tato kulturní událost je vlastně roční ohlédnutí za tvorbou členů spolku. Je také vzpomínkou na tragicky zesnulého zakládajícího člena Luďka Mařáka. Zároveň vzpomínáme na zesnulou Jarmilu Pospíšilovou - novinářku a dobrou duši spolku,“ objasnil Snídal.

Událost podléhá epidemiologickým nařízením vlády v souvislosti s onemocněním koronaviru

a proto se její uskutečnění bude řídit pravidly v daném období. „Byla by velká škoda, kdyby se Memoriál nemohl uskutečnit a nepřipomněl tak dvě osobnosti prostějovské kultury - Luďka Mařáka a mou kolegyni z Okrašlovacího spolku, která stála na počátku myšlenky založení Spolku prostějovských fotografů, Jarmilu Pospíšilovou “ vyjádřila se k výstavě náměstkyně primátora pro oblast kultury a ochrany životního prostředí Milada Sokolová.