Téměř půl milionu korun už je na transparentním účtu, který zřídila obec Otinoves na pomoc pozůstalým po jedenačtyřicetiletém hasiči Jiřím Pokovbovi, který zahynul při výbuchu pyrotechniky ve své dílně. Přes 200 000 korun je pak na druhém účtu zřízeném na pomoc poškozeným v okolí.

„Obec Otinoves se bezprostředně po události rozhodla zřídit dva účty. Na jeden mohou lidé zasílat finanční pomoc poškozeným v okolí následkem exploze, na druhý účet mohou poslat peníze pro pozůstalou rodinu,“ zopakoval starosta Petr Kolář a dodal: „Finanční pomoc v jakékoli výši jim pomůže v těžkých a psychicky velmi náročných nových začátcích.“ Obě sbírky potrvají do srpna příštího roku.

Mohutná exploze otřásla Otinovsí ve čtvrtek 21. září. Do vzduchu vyletěl sklad a dílna, v níž profesionální hasič v době svého volna vyráběl a skladoval zábavní pyrotechniku. Tlaková vlna po výbuchu poškodila nejen dům, ale i desítku objektů v okolí, kterým exploze poničila okna a střechy.

Policie případ stále vyšetřuje, žádné nové poznatky doposud nesdělila. „Událost vyšetřujeme pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti,“ sdělila Miluše Zajícová, tisková mluvčí Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje. „Případ je ve fázi prověřování, které potrvá několik měsíců. Budou probíhat výslechy poškozených, budeme žádat o znalecké posudky, bude se upřesňovat hmotná škoda a zajišťovat další dokumentace související s případem, což povede k řádnému objasnění celé události,“ popsala průběh vyšetřování.

Otinoveský výbuch přišel téměř na den přesně po pěti letech od stejné události v patnáct kilometrů vzdálených Mostkovicích. I tam explodovala výrobna a sklad pyrotechniky, kterou provozoval taktéž profesionální hasič, parťák zesnulého Jiřího Pokovby. I tento muž při výbuchu zemřel. Poškozeny byly desítky domů.

Vedení hasičů vyslalo vůči svým zaměstnancům apel, aby se v i době mimo službu chovali zodpovědně. „Nicméně každý je sám zodpovědný za své chování a dodržování platné legislativy,“ konstatoval bezprostředně po události krajský šéf hasičů Karel Kolařík.