Měl toho ještě strašně moc před sebou. Bohužel v pondělí 9. října večer bylo bezvládné tělo osmnáctiletého Alexandra Koutného objeveno v nastartovaném autě na parkovišti u prostějovského Tesca. Ohledně příčin jeho smrti se záhy vyrojilo velké množství spekulací.

Mluvilo se dokonce o možném předávkování či sebevraždě. Večerník exkluzivně získal podrobné vyjádření otce tragicky zemřelého mladíka, který vše uvádí na pravou míru. Ukázalo se přitom, že kdyby byl onen tragický den třeba jen větrný, možná by Saša ještě žil…

 

Alexandr Koutný řadu let patřil k velkým nadějím prostějovského hokeje. Bohužel v posledních letech jej sužovalo vleklé zranění ramene, kvůli němuž musel pravidelný sport oželet. Vzhledem k tomu, že za milovaný hokej jen těžce hledal náhradu, došlo u něj k zásadní změně životního stylu. I to bylo zřejmě důvodem, proč se v souvislosti s jeho smrtí hovořilo o možném předávkování nejrůznějšími chemickými látkami, či dokonce o sebevraždě… Jak to bylo doopravdy?

„Pokud se od pěti let šest dní v týdnu neobejdete bez hokeje a najednou se musíte smířit s koncem, je těžké se s tím srovnat. Novou zálibou se tak pro Sašu stala auta a tunning,“ poznamenal otec tragicky zesnulého mladíka Aleš Koutný.

 

Kratom za smrtí nestál

Od počátku se spekulovalo, že k úmrtí Alexandra Koutného mohlo dojít v důsledku požití nápoje obsahující kratom, který byl nalezen v autě. Kratom je látka, která se díky stimulačním účinkům používá i v lékařství. V současné době je volně dostupná a nejčastěji se prodává jako sypká směs, která se podobně jako káva míchá s vodou. Má i podobné účinky jako kafe, je však třeba dodržovat dávkování. V případě předávkování hrozí to, že člověka dokáže uspat.

Zvýšené množství účinné látky kratomu v případě smrti Alexandra Koutného však žádnou roli nesehrálo. „Od počátku nám to nedávalo smysl, on toho měl upito jen trochu. S ohledem na jeho hmotnost by toho do sebe musel dostat mnohonásobně větší množství. Příčina tudíž byla zcela jiná,“ potvrdil Koutný starší.

V autě si pouštěl hudbu

Tělo Alexandra Koutného bylo objeveno na parkovišti u Tesca. V autě hrála nahlas puštěná hudba a zároveň mělo puštěný motor. A jak se ukázalo, právě to stálo za úmrtím. „Syn seděl v autě, pouštěl si nahlas hudbu a aby si nevybil baterii, nechal zapnutý motor. Oxid uhelnatý z výfukových plynů však vinou technické závady na autě pronikl do kabiny a syna nejprve uspal, následně jej i otrávil,“ popsal Koutný s tím, že bylo vyloučeno, že by se jednalo o sebevraždu. „V autě nebyla hadička od výfuku ani nic podobného, co by výfukové plyny do kabiny záměrně přivádělo. Navíc asi by nikdo za tímto účelem nezvolil rušné parkoviště u obchodního centra.“

 

Kdyby foukal vítr…

Ke smrti Alexandra Koutného došlo zřejmě mnohem dříve než kolem jedenadvacáté hodiny, kdy bylo jeho tělo v autě objeveno. „Je obrovská škoda, že si ho v autě někdo nevšiml dříve. Podobná příčina smrti je velice vzácná. Stačilo, kdyby ten den foukal vítr, a výfukové plyny by se tolik nekumulovaly kolem auta a následně i v něm. Jenže bylo úplné bezvětří,“ posteskl si Aleš Koutný, který na syna vzpomíná zejména jako na zapáleného hokejistu. „Když s ním musel kvůli zranění ramene přestat, bylo to pro něj opravdu hodně náročné, celé prázdniny trávil po nemocnicích kvůli operacím. Zkoušel cyklistiku, ale spíše se hodně hledal. Právě při hokeji byl vždy takový, jakého si ho budeme pamatovat: nadšený, pozitivní a rozesmátý,“ rozloučil se se slzami v očích Aleš Koutný.