Město Prostějov má dlouhodobě zavedený kastrační program pro kočky. Program funguje od roku 2009 a jedná se o dotaci či vlastně finanční dar na kastraci kocoura nebo sterilizaci kočky pro občany s trvalým bydlištěm v Prostějově. Do roku 2021 magistrát nabízel svým občanům příspěvek na kastraci první kočky 300 korun bez rozdílu pohlaví a na každé další zvíře 150 korun v daném kalendářním roce. Od počátku roku 2022 Rada města Prostějova částku navýšila. Svým rozhodnutím upravila pravidla pro poskytování finančního daru občanům na provádění kastrací koček a kocourů poskytnutím příspěvku až do výše 1 000 korun na kastraci kočky a až do výše 600 korun na kastraci kocoura.

Za rok 2022 bylo podáno 282 žádostí, poskytnutý finanční dar občanům městem Prostějov činil celkově 299 845 korun a vykastrováno bylo 349 kocourů a koček. Ovšem i přesto se problém s toulavými kočkami v Prostějově stále nedaří úplně řešit. „Každopádně ale plánujeme v podpoře na kastraci koček a kocourů pokračovat a dělat co největší osvětu, aby toho lidé co nejvíce využili. Toulavých koček, je ve městě stále dost a snažíme se to řešit,“ sdělila Večerníku Marcela Župková (ANO 2011), náměstkyně primátora pro životní prostředí v Prostějově.

Večerník zajímalo, kde přesně je aktuálně největší problém s přemnoženými toulavými kočkami? „Už od letních měsíců řešíme přemnožení koček na sídlišti Hloučela, konkrétně v ulicích Václava Špály a Jana Zrzavého, hlavně v okolí kotelny. Bohužel je tam hodně mladých koček a koťat,“ prozradila Župková. „Po několika stížnostech jsem se spojila s organizací Mourek a společně s dobrovolníky přímo ze sídliště se snažíme o odchyt co nejvíce koček, které se dají vykastrovat a vrací se do přírody. Jsou tam umístěny klece a boudičky, které právě napomáhají k odchytu. Proto jsem také iniciovala výzvu v okolních domech, aby lidé přestali kočky krmit a že jsou k tomu určeny jen spolupracující osoby. Bohužel to nepomohlo a spoustu plastových misek je pořád vidět na různých místech. Je to všechno právě jen a jen o lidech. Potom je těžké, když někteří se snaží situaci řešit a druzí to nerespektují. S tím je spojena spousta dalších vlivů, jako jsou přemnožení potkani, ježci, zápach u domů a tak dále. Ale i přesto se nám snad podaří aspoň většinu koček odchytit a regulovat tím jejich počet,“ doufá náměstkyně primátora, která by rovněž prostřednictvím Večerníku chtěla poděkovat právě ženě, která se jako dobrovolník tohoto problému ujala a ve spolupráci s Mourkem tyto odchyty provádí.

Město velice úzce spolupracuje právě se spolkem Mourek, který nejenže pomáhá řešit problematiku přemnožených koček v ulicích Prostějova, ale rovněž se o zraněná či opuštěná zvířata tohoto druhu stará. Není tak divu, že magistrát každoročně posílá spolku desítky tisíc korun v rámci dotace na činnost a nyní také pomáhá uspořádat veřejnou sbírku. „Bude probíhat v době provozu mobilního kluziště na náměstí a současně po dobu konání vánočních trhů, tedy v termínu od 24. listopadu 2023 do 28. ledna 2024. V tomto období bude instalována nepřenosná pokladnička na sloupu veřejného osvětlení na náměstí T. G. Masaryka, kde lze očekávat zvýšený pohyb osob a tím pádem vyšší počet potenciálních dárců. Rada města dále rozhodla, že věnuje pro tyto účely prvotní vklad ve výši dvaceti tisíc korun,“ přiblížila Marcela Župková. A proč zrovna Mourek? „Spolek pečuje o toulavé a opuštěné kočky, které se ve městě pohybují. Při své činnosti zajišťuje nejen péči o kočky, jejich krmení a ubytování, ale i péči veterinární, což je velmi nákladné. Naším zájmem je, aby se situaci s přemnoženými kočkami skutečně podařilo efektivně řešit, kočky odchytávat a kastrovat. Proto si myslíme, že sbírka má smysl,“ dodala Župková.

Zbývá ještě dodat, že se v posledních dvou letech mezi Prostějovany rapidně zvýšil zájem o městský příspěvek na kastraci koček a kocourů, což potvrzuje i následný graf Večerníku. Tak snad to při řešení problému s přemnoženými kočkami opravdu pomůže.

 

45 kocky