Chtěli byste mít letos skutečně originálně nazdobený vánoční stromeček, z něhož na vás dýchne kouzlo starých časů? Obdivujete šikovnost tvůrkyň rukodělných dekorací? A zároveň byste rádi dětem při procházce zimní přírodou rádi názorně vysvětlili, co se právě teď děje se zvířátky i přírodou? Pak byste si určitě neměli nechat ujít dvě výstavy, které byly společně zahájeny ve čtvrtek 2. listopadu v hlavní budově Muzea a galerie v Prostějově.

Výstava Vánoční inspirace tvořená vánočními stromy dekorovanými ozdobami z tradičních materiálů každého z návštěvníků bezpochyby naladí na nadcházející svátky. Zároveň nabízí inspiraci pro výzdobu domácností, doplněna je starým hanáckým nábytkem a kolekcí vkusných obrázků s vánoční tematikou od výtvarníka Luboše Kafky. „Vánoční výstavu připravovala paní Koutná s paní Holáskovou, která s podobnou tematikou už má zkušenosti ze svého působení v Přerově,“ upozornila během vernisáže ředitelka muzea Veronika Hrbáčková, která zase připravovala podobné expozice během svého působení v olomouckém muzeu. Symboly Vánoc jsou v muzeu vyzdobeny dekoracemi skutečně šikovných ženských rukou. Mimo jiné mezi ně patří majitelka prestižního titulu Nositel tradice lidového řemesla ČR paní Miloslava Zatloukalová z Brodku u Konice vytvářející čarokrásné dekorace ze slámy a lýka.

Zatímco na Vánočních inspiracích se spolupodílely hned tři zaměstnankyně prostějovského muzea, interaktivní výstava Když příroda spí je zapůjčena ze sousedního Muzea Vyškovska. Děti si na ní mohou mimo jiné vlézt do tmavého doupěte, kde přezimuje spící medvěd. „Výstava je koncipována jako procházka zimní přírodou, během které se budou návštěvníci moci seznámit s různými způsoby přezimování živočichů a rostlin. Výstava je doplněna řadou interaktivních prvků a její součástí je i nabídka vzdělávacích programů pro děti,“ představila Veronika Hrbáčková.

Obě výstavy je možné v hlavní budově muzea navštívit až do 7. ledna 2024. Do té doby muzeum plánuje celou řadu akcí včetně výstavy oblíbeného Kamila Lhotáka či projekt věnovaný osobnosti, jíž byl prostějovský rodák Karel Dostál Lutinov.