Naše sny tady nejsou od toho, aby se nám plnily, ale aby nám vnesly naději do našich životů. To je zřejmě hlavní myšlenka inscenace, již napsal světově uznávaný dramatik Bernard Slade, Vzpomínky zůstanou, která byla minulé pondělí 30. října k vidění v Městském divadle v Prostějově v rámci letos dvoudílného festivalu Aplaus.

Zatímco první díl Aplausu v podobě inscenace Modrý anděl o vztahu herce Jeana Maraise a básníka, dramatika a režiséra Jeana Cocteaua mnohé z diváků nejen svým pojetím mírně řečeno překvapil, druhý díl Aplausu již jejich očekávání naplnil beze zbytku.

„Budu rád, když si toto představení užijete, protože to není samozřejmostí, ne každý má v dnešní době tuto možnost,“ upozornil na úvod Svatoslav Novák z firmy PLP MICOS, která je hlavním partnerem přehlídky pořádané agenturou TK PLUS.

Pak už mohl zcela zaplněný sál sledovat nostalgií prodchnutý příběh o životní lásce, která nejenže nerezaví, ba dokonce se ukáže silnější než „akutní zamilovanost“. V roli stárnoucího pianisty, pro něhož zahoří mladá a životem lehce zklamaná žena, se představil Petr Štěpánek, v roli jeho osudové lásky, kterou kdysi dávno sám opustil, pak Zlata Adamovská. K dovršení všeho se ukázalo, že ona dávná femme fatale je zároveň matkou pianistova posledního objevu.

Drtivá většina publika byla představením nadšena a známé herce do zákulisí doprovodila bouřlivým ´standing ovationˇ. „Člověk si z toho odnesl pocit, že i když se snažíme, tak žádné štěstí stejně nemůže trvat věčně. Zahrané to bylo slušně, akorát jsem moc nevěřil divokému vzplanutí dcery v podání Jany Strykové k Petru Štěpánkovi, který mi na vyvolání podobné vášně připadal přece jen už poněkud usedlý,“ okomentoval divadelní zážitek jeden z odcházejících diváků.

Představením Vzpomínky zůstanou se letošní šestnáctý ročník přehlídky Aplaus završil a jeho věrní diváci se již nepochybně těší na jeho další pokračování.

Už následující úterý 7. listopadu však mohou lidé do divadla zamířit na fantastického hobojistu i showmana Viléma Veverku a jeho Trioplus, dále pak na již vyprodanou hru Mlčeti zlato s Danou Morávkou a Janem Čenským v hlavních rolích.

¨