Velkým úspěchem skončilo pro volejbalistky VK Prostějov působení v minulém ročníku evropského Challenge Cupu žen, kde postoupily až do čtvrtfinále. Pokus o navázání na tuto super jízdu právě začíná, neboť svěřenkyně koiuče Matušova mají před sebou úvodní zápas šestnáctifinále Vyzývacího poháru 2023/2024 na palubovce AC PAOK Thessaloniki. V Soluni se hraje již tuto středu 8. listopadu od 18.00 hodin.

 

Řecký celek z dovolenkově vyhlášené metropole Soluň postoupil z kvalifikačního kola mezinárodní klubové soutěže přes kyperský Olympiada Nikósie, leč se značnými problémy. Doma vyhrál 3:1 (21, -16, 16, 23) a během následné odvety už byl na pokraji vyřazení ztrátou prvních dvou sad, než výsledek otočil na 2:3 (20, 23, -16, -22, -13). Papírový favorit tak měl s předpokládaným posunem dál nečekané starosti.

Nicméně PAOK patří ve své zemi za poslední léta do nejužší špičky, v předchozích dvou ročnících nejvyšší ligy Řecka A1 Etniki skončil třetí a bral tak dvakrát bronz. Loni navíc vypadl až v osmifinále evropského CEV Cupu, v žádném případě tedy nepůjde o snadného soupeře. Spíš právě naopak, byť vážné trable proti družstvu z Kypru by třeba mohly napovídat něco jiného.

Thessaloniki vede srbský kouč Darko Zakoč, jenž má k dispozici vedle řady řeckých plejerek britskou nahrávačku Megan Viggars, keňskou univerzálku Sharon Chepchumba Kiprono a dvojici smečařek Aleksandra Milanova (Bulharsko) a Kashauna Anita Williams (USA). Právě tyto zahraniční akvizice jsou přitom ústředními tahounkami nadcházejícího prostějovského soka.

„Viděl jsem přenos obou utkání, která tým Thessaloniki odehrál s kyperským družstvem. Úvodní vzájemný souboj byl statisticky vyrovnaný a domácí PAOK v něm zvítězil 3:1 až těsnou koncovkou čtvrtého setu. V odvetě pak prohrával už 0:2, postoupit tedy klidně mohla i Nikósie. V každém případě se náš pohárový soupeř opírá zejména o kvalitní cizinky,“ řekl k soluňské překážce hlavní trenér vékáčka Michal Matušov. „Jejich oporami jsou přihrávající smečařky Milanova z Bulharska a Američanka Williams, s nimi i Kiprono z Keni na účku. Tyto hráčky mají mezinárodní parametry, právě z krajů sítě vypadaly Thessaloniki velice silně a celkově působí dost zkušeným dojmem. Naše šance proti nim nedokážu předem nijak přesně odhadnout, uvidí se teprve na hřišti, jak to bude vypadat,“ odtušil Matušov.

„Přípravě na zápas v Řecku jsme se věnovali průběžně již s předstihem, i když jsme se zároveň museli důkladně chystat na dvě střetnutí české extraligy v minulém týdnu. Po nich jsme analýzy na PAOK ještě zintenzivnili, připravíme určitý herní plán a půjdeme si to s nimi rozdat,“ nadhodil Matušov.

Logickým cílem je odvézt ze Soluně co nejpříznivější možný výsledek pro domácí odvetu, jež přijde na řadu ve čtvrtek 16. listopadu od 18.00 hodin v hale Národního sportovního centra Prostějov.

 

 

41 vk lista