Už je to uděláno, už je to hotovo. Tedy skoro. Jak už Večerník avizoval v minulém vydání, den Památky zesnulých se stal klíčovým pro opětovné otevření frekventované silnice Zádvoří pro řidiče. Kolem podstatné části opravené silnice se vine také nový chodník, který výrazným způsobem přispěje k bezpečnosti chodců. Začíná u brány vedoucí do bývalé traktorové stanice a skončit by měl až na Vyšehradě. Nejprve jej však bude třeba dodělat.

 

Pokud se řidiči chtějí vydat z Konice do Prostějova či Olomouce, tak nejčastěji volí cestu přes ulici Zádvoří. Její rekonstrukce odstartovala již na jaře, od začátku letních prázdnin se pak frekventovaná komunikace zcela uzavřela. Od konce září tu sice řidiči projet mohli, ale pouze od 17 hodin do 7 hodin následujícího dne. Od čtvrtka 2. listopadu mohou silnici využívat celodenně. Olomoucký kraj investoval 17 milionů korun do úprav, které se netýkaly pouze povrchu vozovky, ale dokonce i změny trasy silnice.

Na slavnostní otevření zavítal hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek, který všem řidičům popřál, aby vždy dojeli do cíle své cesty. Zároveň spolu se svým náměstkem přislíbil, že v investicích do oprav cest na Konicku bude kraj i nadále pokračovat.

 

Bude nový chodník začínat u Penny Marketu?

 

Konickou radnici přišly stavební práce na dalších 18 milionů korun, které putovaly na nové chodníky, osvětlení a inženýrské sítě. „Zbývá dodělat téměř dvoukilometrový chodník, s jehož výstavbou jsme kvůli různým komplikacím nemohli začít dříve než v polovině září. Jeho část v zastavěné části města je hotová, nicméně v úseku od rybníka po ulici Vyšehrad budou muset řidiči stále počítat se semafory,“ přiblížil již dříve konický starosta Michal Obrusník, jehož se Večerník přímo na místě zeptal, jak to bude se začátkem chodníku. Ten totiž v tuto chvíli ústí do brány vedoucí do zchátralého areálu bývalé traktorové stanice. „Pevně věříme, že objekty stojící v těsné blízkosti silnice budou v budoucnu srovnány se zemí a na jejich místě vyroste nejen chodník, ale také Penny Market i s parkovištěm,“ zareagoval v této souvislosti Obrusník.