Ředitelství silnic a dálnic Olomouckého kraje informovalo na začátku uplynulého týdne o velice optimistickém stavu rekonstrukce estakády Haná, která tvoří významnou část dálnice D46 na katastru Prostějova. Podle mluvčího Miroslava Mazala budou už ode dnešního dne zprovozněny pravé jízdní pruhy dálnice, což uleví i dopravě přímo v Prostějově. S tím souhlasí i náměstkyně primátora pro dopravu Alena Rašková. Jenže na jaře příštího roku opět „přituhne“.

 

Rekonstrukční práce na dálnici D46 a konkrétně na estakádě Haná výrazně pokročily. „Stavby či souběžné opravy způsobovaly od jara letošního roku alternativní vedení dopravy po dálnici D46. Práce probíhaly v nejvyšším možném nasazení, proto postupně ubývaly zúžené úseky a tento týden se citelné úlevy dočkají motoristé v Prostějově,“ uvedl Miroslav Mazal, tiskový mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Olomouckého kraje.

Už od 1. listopadu, tj. dnešního dne, pak dochází k uvolnění dopravního provozu na dálnici. „V plánu je zprovoznění pravých pruhů dálnice D46 v obou směrech včetně otevření exitu 24 Prostějov-střed. Levé pruhy zůstanou zatím zavřené, z důvodu zpětného osazení dopravního značení a odstranění přejezdů středového pásu plánujeme zprůjezdnění rychlých pruhů na druhou polovinu listopadu. Zhotovitel také naznačil šance zkrácení termínu na první polovinu listopadu, ovšem konečné datum závisí na počasí a na průběhu dokončovacích prací. Následně bude dálnice D46 v Prostějově fungovat obousměrně bez omezení,“ sdělil další příznivé zprávy Miroslav Mazal.

Tyto zprávy bere náměstkyně primátora zodpovědná za dopravu v Prostějově pozitivně, jedním dechem však upozorňuje, že klid dlouho nebude. „Jsem ráda, že bude dálnice uvolněnější. Mnohým řidičům nákladních vozidel se denně nechtělo stát dlouhé fronty v kolonách a sjížděli už u Tesca a pak projížděli směrem na Brno centrem Prostějova. Nyní to po uvolnění jízdních pruhů na dálnici určitě odpadne a městu se uleví. Bohužel ale jen do jara příštího roku, kdy budou práce na dálnici D46 znovu obnoveny,“ zareagovala na dotazy Večerníku Alena Rašková. „Ano, pokračování stavby ‚D46 MÚK Prostějov-střed‘ začne příští rok na jaře spolu s opravou prostějovské estakády. Oba projekty by měly probíhat pod společnou uzávěrou tak, aby byl co nejméně dotčen provoz ponechaný na volné části dálnice D46,“ doplnil mluvčí ŘSD Olomouckého kraje Miroslav Mazal.